Україна і МВФ домовилися про нову програму обсягом $15,6 мільярда

від Стожари

Остаточне рішення має схвалити виконавча рада МВФ. Її засідання з цього питання очікується найближчими тижнями.

«Команда МВФ досягла домовленості на рівні персоналу з українською владою щодо програми за підтримки МВФ обсягом 11,6 мільярда SDR (приблизно $15,6 мільярда)», — зазначають у Фонді. 

Як підкреслюють у МВФ, це відображає його послідовну прихильність у підтримці України.

Кошти зможуть залучити протягом чотирьох років, повідомив глава Нацбанку Андрій Пишний. Новий пакет “допоможе мобілізувати масштабне пільгове фінансування від міжнародних донорів і партнерів”. Витрачатимуть гроші на проведення реформ, відновлення та зростання економіки.

Як повідомляють у прес-службі НБУ, гроші від МВФ Україна отримуватиме протягом чотирьох років. При цьому рішення рада директор ухвалить протягом найближчих тижнів. Україна має пройти два етапи змін у рамках програми. В першу чергу:

  • відмова від емісованого фінансування (друкарського верстата);
  • посилення мобілізації надходжень;
  • реформи посилення антикорупційних засад.

Виконання цих умов триватиме протягом 12-18 місяців. Потім настане другий етап. Тоді очікуються масштабніші реформи. Що цікаво, у прес-релізі НБУ йдеться, що вже на другому етапі Україна може бути членом ЄС (це рішення розглянуть країни ЄС незалежно від програми з МВФ). У другому етапі повернуть плаваючий курс долара (зараз офіційний курс зафіксовано НБУ).

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду 17 березня схвалила зміни в правилах, що дозволять МВФ затверджувати нові кредитні програми для країн, які стикаються з «виключно високою невизначеністю».

Схожі публікації