41% українських айтівців планують повернутися, але після завершення війни. Результати релокейт-опитування DOU

від Стожари

У жовтні-листопаді 2022 року DOU провів опитування українських ІТ-спеціалістів, які нині живуть за кордоном. Дізнавалися про їхню мотивацію релокуватися, вибір країни, задоволеність переїздом, плани на повернення тощо.

З цікавого: найлегше айтівцям було адаптуватися в Хорватії, а найбільше складнощів на них чекало в Німеччині; 18% фахівців знайшли нову роботу за кордоном, а купівельна спроможність зросла лише у 11%. У дослідженні взяли участь 2760 українських ІТ-фахівців, з них 585 поїхали понад півтора року тому і ще 2175 айтівців виїхали безпосередньо перед повномасштабним вторгненням або після його початку.

Географія переміщень залежить від того, коли фахівець поїхав з України. Польща стала найпопулярнішим напрямком для переїзду після початку повномасштабної війни (тут наразі живуть 34% тих, хто переїхав у цей період). Хоча й до війни цю локацію обирали чи не найчастіше. На другому місці за популярністю — Німеччина, Іспанія та Португалія (сюди за останні 1,5 року переїхали по 7% опитаних), на третьому — Велика Британія і Канада (5% і 4%).

Знання мови країни досить рідко ставало причиною її обрати: лише 17% вказали, що це відіграло роль. Також рідко серед критеріїв вибору називали легкість пошуку роботи в країні (лише 5%): схоже, українські айтівці упевнені в можливості працювати й заробляти в будь-якій країні.

Узагальнені графічні дані за результатми дослідження
DOU.

Географічна та культурна близькість найважливіші для тих фахівців, які обирають для переїзду найближчих сусідів України — Польщу, Чехію чи Словаччину. В Німеччину та Нідерланди найчастіше їдуть за стабільністю життя та хорошою інфраструктурою. Крім того, в Німеччині цінують вищий рівень соціального захисту та медицини, а в Нідерландах — прогресивніше суспільство. Основна причина переїзду в Іспанію та Португалію — гарний клімат і зручне розташування країн, а у Португалії, крім цього, — легкість оформлення дозволів на роботу та проживання.

За оцінками фахівців, які приблизно останні півтора року прожили за кордоном, в Україні краща сфера послуг і комерційних сервісів (так вважають 77% опитаних). Майже половина (49%) вважає, що державні послуги теж кращі в Україні, а 45% так думають про медицину.

Приблизно однаково в Україні та за кордоном ІТ-фахівці оцінили якість їжі та товарів, культурну сферу й відносини між людьми. Решту аспектів — безпеку, транспорт, екологію, зручність міст, соціальний захист — понад 70% опитаних вважають кращими за кордоном. 40% айтівців думаю, що освіта за кордоном краща (а 33% не змогли оцінити).

Схожі публікації

Залишити коментар