Третиною українського бізнесу керують жінки. Як на них вплинула війна

від Стожари

Війна сповільнила тренд останніх років з активного розвитку в Україні жіночого підприємництва. Однак бізнесвумен не мають намірів здавати позиції.

З 24.02.2022 в Україні зареєстрували 21 876 нових компаній, свідчать дані дослідження Opendatabot, проведеного на запит українського ЗМІ (станом на листопад 2022 року). У 28% новозареєстрованих бізнесів директорами є жінки. Найбільша кількість жінок очолює підприємства на Донеччині, Херсонщині та Луганщині, найменше жінок серед топів компаній – на Тернопільщині, Чернівеччині, Львівщині, а також у Києві та на Київщині.

У 2021 році жінки очолювали понад 33% українських компаній. Тож якщо порівнювати із майже 29% за неповний 2022 рік, виглядає, що війна дещо змінила тенденцію зростання частки жінок-підприємиць. Втім ситуація в Україні відповідає загальносвітовому тренду – коли частка жінок-очільниць бізнесів не перевищує 25-30%. Щоб здолати цю межу, у Британії навіть створили The 30% Club.

Майже половина нових малих підприємств – жіночі. Здебільшого українські жінки-підприємиці – одноосібні власниці одного підприємства. За обраною формою господарювання: ФОПи, мікро- та малий бізнес, свідчать дані свіжого дослідження “Портрет українських жінок-підприємиць”, проведеного влітку Українським центром сприяння інвестиціям та торгівлі (ITFC) у партнерстві з UMG International за підтримки Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України”. Середня тривалість жіночого бізнесу в Україні – 8 років.

Левова частка жіночого бізнесу побудована довкола сфери послуг (44%) та торгівлі (21%), 10% бізнесвумен задіяні в освіті, 8% – в креативних індустріях, 5% мають бізнес в HoReCa, по 5% – у будівництві та ІТ, 3% – в аграрній галузі.

“Сфера послуг та відкриття ФОП не потребують значного стартового капіталу та багато фінансових вливань”, – пояснює таку структуру Ірина Титарчук, виконавча директорка Українського центру сприяння інвестиціям та торгівлі під час презентації дослідження. Майже 48% компаній зі 296 288 зареєстрованих цьогоріч створені жінками, підтверджує дослідження Opendatabot.

Схожі публікації

Залишити коментар