Бал ОБСЄ у Відні на річницю війни: танцюватимуть російські депутати, які хотіли денацифікувати Європу і Україну

від Стожари

Австрія послаблює цілісність і солідарність Європейського Союзу. У роковини початку війни Росії проти України, Австрія запрошує для участі в засіданні Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), російських депутатів, які перебувають під санкціями ЄС і мріють про денацифікацію Європи і України.

Австрія готова вітати у Відні, 15 депутатів російської Думи, які є одними з тих, хто несе основну відповідальність за жорстоке, неспровоковане та невиправдане повномасштабне вторгнення Росії до свого сусіда. Зустріч у Відні запланована на 23-24 лютого, рівно через рік після початку війни Росії проти України.

24 лютого російські депутати, які говорили, що готові денацифікувати Європу і Україну, будуть танцювати на балу після засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ у Відні, у приміщенні Хофбург, яке знаходиться на площі Героїв. Це — резонансна подія, бо цей бал завжди був скандальним в Австрії. Цього разу був свідомо зроблений в день Парламентської Асамблеї 24 лютого, в день вторгнення РФ для того, щоб танцювати на кістках. Австрія боїться ухвалювати незручні рішення, не надавати візу для них (росіян — ред.), не дозволяти такі бали в таку гучну дату, намагаються не дозволити людям впливати не цей бал. Стараються у будь-який спосіб огородити цей бал від будь-яких демонстрацій“, — говорить представник української громади Австрії, голова ГО “Мрія” (Відень) Андрій Каріоті.

Він додав, що 24 лютого відбудеться акція протесту, до якої приєднаються понад 10 тисяч українців.

Вони виступатимуть проти балу, проти надання віз у майбутньому для депутатів РФ, за те, щоб нарешті визнати Росію країною-терористом на парламентському рівні в Австрії. Дуже важливо, щоб всі українці були там“, — зазначив Каріоті.

Довідка: Академічний бал, який зазвичай відбувається у третю п’ятницю січня, цьогоріч припадає на річницю російського вторгнення в Україну 24 лютого. В цей день у Відні проходить Парламентська асамблея Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). У ній бере участь і російська делегація. Той факт, що делегації взагалі дозволили в’їхати, піддається жорсткій критиці.

Міністр закордонних справ Александер Шалленберг (Австрійська народна партія) порушив питання про можливість того, що делегація може використати своє перебування для відвідування Академічного балу, і що це було б “кричущим порушенням міжнародного права”.

Українська делегація не працюватиме у Парламентській асамблеї Організації з безпеки і співробітництва у Європі (ОБСЄ), однак братиме участь у переговорах із партнерами з питань реформування організації.

Про це повідомила народна депутатка України, членкиня делегації в Парламентській Асамблеї ОБСЄ Євгенія Кравчук.

Ми не будемо брати участь у заходах Парламентської Асамблеї жодних. Але ми їдемо до Відня для переговорів з нашими партнерами для того, що робити, як вивести з цієї кризи ОБСЄ і, принаймні, Парламентську асамблею ОБСЄ“, — пояснила вона.

Кравчук наголосила, що організація потребує реформування.

У Парламентській асамблеї — це політики. Вони у своїх парламентах ухвалюють рішення переважною більшістю голосів, а не консенсусом. Тому, коли одна-дві країни можуть заблокувати всі рішення, це є фактично глухий кут для будь-якої міжнародної організації. Тому ми разом з партнерами працюємо над реформою Парламентської Асамблеї ОБСЄ“, — зазначила депутатка.

Народний депутат України, член делегації в Парламентській Асамблеї ОБСЄ Ярослав Юрчишин пояснив, що неучасть української делегації, а також позиція партнерів України з країн Балтії, Центральної Європи, Великої Британії та інших країн має на меті взагалі позбавити Росію можливості виступати на цьому майданчику.

Схожі публікації

Залишити коментар