У Португалії священник МП подав в суд на віцепрезидента СКУ по Західній Європі Павла Садоху

Священник московського патріархату, який служить в Португалії, подав позов в суд «за розпалення ворожнечі» на громадського діяча, керівника місцевої Спілки українців, регіонального віцепрезидента СКУ по Західній Європі Павла Садоху.

Про це розказав сам пан Садоха, передає Укрінформ. 

«Священник московського патріархату, який служить у Португалії, подав на мене в суд. Приводом став один мій пост. Коли до країни масово приїжджали українські біженці й стало відомо про роботу підставних «українських» організацій «русского міра» я зробив пост про це. Головним його меседжем було попередження прибуваючих українців: «Будьте обережні!». Тепер мені інкримінують «розпалення ворожнечі», – розказав Павло Садоха.

За його словами, в Португалії традиційно був сильний вплив організацій «русского міра», які маскуються під інтернаціональні чи навіть «українські», мотивуючи тим, що в них є члени українського походження (із залишками радянського, проросійського мислення). Вони не контактували з Посольством України в Лісабоні, та навпаки співпрацювали з російськими структурами, «россотруднічеством».

У крайніх випадках це доходило до того, що представники організацій «русского міра» приймали біженців з України, копіювали їхні документи, запитувати в них, «де воює ваш чоловік / брат?». Діяльність однієї з таких організацій була заборонена, зараз проводиться розслідування.

Також, пан Садоха розповів, як російська дипломатія використовує релігійну сферу, зв’язки напрацьовані московським патріархатом в Португалії. При цьому російські представники розказують, що росія, рпц – найнадійніші захисники «традиційних цінностей», тому з ними варто товаришувати.

Робота в цьому напрямку посилилася з 2018 року, коли російським послом у Лісабоні стад Міхаіл Каминін. До того він десять років працював на Кубі, де 2016 року сталася зустріч, яка довго готувалася, Папи Франциска с патріархом рпц кирилом. Це показник досвіду Каминіна в церковній дипломатії, що допомагає йому працювати в такій віруючій країні, як Португалія.

«До речі, одне з розслідувань щодо діяльності «русского міра», котре нещодавно розпочалося тут, стосується того, що певні політики протизаконно сприяли наданню землі для побудови церков московського патріархату… І дуже добре, що в Португалії існує політична воля, щоб подібні справи не замовчувалися, розслідування продовжувалися», – зазначив віцепрезидент Світового конгресу українців.

Він вважає, що позов, поданий московським священником, матиме переважно пропагандистське використання. Водночас власне судових перспектив в такій правовій державі, як Португалія, в нього немає.

Раніше, Регіональний віцепрезидент Світового конгресу українців у Західній Європі, голова Спілки українців Португалії Павло Садоха попередив про активізацію у західних країнах масової операції московської пропаганди «Ми за мир!». Мета якої поширювати наративи про нібито втому від розв’язаної росією війни проти України та її «мирне» врегулювання. 

Схожі публікації

Залишити коментар