Джонсон, Байден та допінг

Ця стаття не про Бориса Джонсона й не про те, що Трамп висловлював думку щодо необхідності перевірити Байдена на предмет використання допінгу напередодні чергових президентських дебатів.

Тоді ж про кого і про що ця стаття?

Відповідаю. Мова йтиме про легкоатлета Бена Джонсона, про його процес щодо вживання допінгу та Комісію, яку очолював Байден.

Джонсон Бен – легкоатлет, який увірвався в історію.

Отже, у моїй пам’яті закарбувався цей гучний момент щодо блискучої перемоги Бена Джонсона у бігу на 100 м в Олімпійських іграх 1988 року у Сеулі (9,79 і Бен Джонсон – найшвидша людина світу) та водночас скандал щодо його дискваліфікації. Причина – вживання допінгу!

У Канаді ця новина мала резонанс. Масштаби невдоволення таким кричущим порушенням правил змагань й розчарування мільйонів вболівальників призвели до започаткування розслідування урядової Комісії яку очолив Чарльз Дубін. Комісія розпочала свою працю й у продовж 1989 року дізналася від усіх учасників надзвичайно цікаві та шокуючі факти. Серед тих хто свідчив була легкоатлетка Анджела Тейлор-Іссаєнко/Angella Taylor-Issajenko, а її чоловіком був легкоатлет Тоні Іссаєнко (можливо має українське коріння).

У часі праці урядової Комісії у Канаді в США розпочала своє розслідування Юридична Комісія Сенату США, яку очолював сенатор Джозеф Байден молодший. Ціль розслідування Комісії було «вдарити» по чорному ринку стероїдів, які без особливих труднощів діставалися до США, а потім розповсюджувались серед спортсменів й не тільки. Також Комісія передбачала внести нові й більш жорсткіші закони відносно торгівлі цими забороненими препаратами.

Для цього очільник Комісії, сенатор Байден, запросив на слухання десять атлетів із різних ділянок спорту й зокрема олімпійських чемпіонок та тренерів. Серед тих хто виступав були: Евелін Ешфорд/ Evelyn Ashford, Діяна Вілліямс/Diane Williams, Пет О’Конноллі/Pat Connolly та інші.

Евелін Ешфорд говорила: «Так, я є колишня золота медалістка на 400 метрів. Ми звертались до вас, просили допомогти нам, але потрапляли на глухі вуха».

Пет Конноллі, тренерка, двічі переривала свій виступ щоб побороти сльози: «Ця перевірка, що їх робить МОК та Олімпійський Комісія — це «шопка», це радше для того, щоб привчити дівчат, аби їх не приловили на стероїдах».

Діяна Вілліямс нарікала на наслідки вживання стероїдів – чоловічій голос, заріст волосся на обличчі, постійний стан пригноблення.

Після таких одкровень, свідчень та зізнань у залі слухань панувала «мертва» тиша!

Допінговий скандал Бена Джонсона та діяльність обох Комісій мали ефект Цунамі. Хвиля розкриття, опитування, досліджень, розвідок у спорті й поза ним набула шалених масштабів. Наприклад, професор університету штату Пенсильванія Чарльз Єсаліс провів опитування 403 учнів 4-го року із 47 середніх шкіл. Це було перше подібне дослідження. Результати його були доволі інформативні: 6,6 % із опитуваних уживали стероїди деякий час; частина з них, приблизно 3,3 % продовжують їх використовувати, незалежно від негативних наслідків, при чому звичка вже має залежність із незворотними симптомами. На думку професора станом на 1989 рік 500 000 учнів середніх шкіл вживають стероїди.

Ось такі небезпечні ігри з допінгом!

Схожі публікації

Залишити коментар