Норвегія ухвалила п’ятирічну програму підтримки для України на €7 млрд

Парламент Норвегії оголосив про виділення Україні 75 мільярдів крон (приблизно €7 млрд) у межах п’ятирічного пакету підтримки.

Про це повідомив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

«Це гроші з Норвегії, які ми не повинні використовувати або не хотіли б використовувати в Норвегії прямо зараз. Я дуже задоволений наявністю такої широкої підтримки щодо цієї програми для України, яка діятиме упродовж наступних п’яти років, тобто і за парламенту наступного скликання. Ми разом засуджуємо війну Росії проти України та підтримуємо легітимне право українського народу захищатися», – зазначив прем’єр-міністр Норвегії.

Щорічні внески у межах програми складатимуть близько 15 млрд крон (понад 1,3 млрд євро), допомога надаватиметься на основі поточних потреб України, оцінку яких регулярно оновлюватимуть. У 2023 році половину коштів спрямують на військову допомогу.

«У поточній фазі війни особливо важлива підтримка зброєю, щоб Україна могла повернути контроль над своєю територією. У 2023 році половина наданої допомоги буде у вигляді військової допомоги», – додав очільник уряду.

Військова допомога включатиме надання зброї із наявного озброєння норвезької армії та купленої через міжнародні механізми, зброї закупленої напряму у виробників та навчання для українських військових. 

Нагадаємо, після вторгнення росії в Україну вчені Норвегії створили мережу для досліджень України – Ukrainett. Платформа буде запущена 7 вересня на заході у Pressens hus в Осло, де також буде презентовано сайт мережі.

Схожі публікації

Залишити коментар