15 видів розпису: У Києві з аукціона продадуть десятки воєнних артефактів

У Києві відкрилась вражаюча мистецька виставка: її експонати – гільзи, буржуйки, ящики від снарядів, двигуни від ракет і багато інших воєнних артефактів. Такі сувеніри розписані 15 різними видами розпису: петриківським, київським, полтавським, яворівським, семчаківським, кримсько-татарським та іншими.

Про це повідомляє Україна Молода.

Серед експонатів – тубус ПЗРК “Ігла”, з якої збили смертоносну крилату ракету ворога 29 грудня з даху київського будинку, гільзи з-під українського снаряду незламних оборонців Бахмуту, ракета “Ураган”, яка летіла нищити мешканців Святогірська.

Кожна артилерійська гільза закарбувала свою трагедію війни, які переживають міста Бахмут, Маріуполь, Харків, Херсон, Суми, Лисичанськ.

Бійці збирали їх для художників по всьому фронту. Окрім розмальованих речей з війни, виставка дивує кількома десятками унікальних патріотичних арт-плакатів з елементами декоративних розписів.

“Усі експонати тут приурочені боротьбі за нашу ідентичність, нашу культуру, наше майбутнє. Від початку повномасштабного вторгнення війна змінила не лише людей, вона змінила й українську творчість. Вона стала такою, якою її втілили у життя 28 майстрів цієї виставки”, – зазначається в дописі.

Окремою родзинкою є ляльки–мотанки. Кожна зі своєю особистою історією про пережите. Як зазначають організатори виставки – усі роботи згодом підуть на аукціон.

Лише одна лялька мотанка, яка вже стала оберегом експозиції – не продаватиметься. Це лялька – волонтерка. Вона уособлює мету експозиції. Адже усі зібрані кошти підуть на потреби ЗСУ та для сімей загиблих героїв.

Виставка працюватиме до 25 лютого у Мистецькій галереї бібліотеки ім. Миколи Руденкаадреса: Київ, вулиця Ревуцького, 6.        

Організовували виставку Київська міська військова адміністрація та Дарницька РДА.

Як повідомлялося, у Запоріжжі коваль Олександр Шапошник створив скульптуру «Дівчини-калини» з уламків снарядів і ракет. Роботу майстра виставлять на аукціон у Європі, а гроші від продажу надішлють на підтримку ЗСУ.

Схожі публікації

Залишити коментар