Український міжнародний комітет з питань науки і культури запрошує українську діаспору долучитися до спільної діяльності

від Стожари

Системна, дієва та взаємовигідна співпраця з науковою діаспорою дає позитивний результат для наукового, соціального та інноваційного розвитку країні її походження. Очікувані перспективи та позитивний результат досягаються, насамперед, зусиллями державних органів, які ухвалюють необхідні формальні рішення, що визначають механізми взаємодії та сприяють втіленню конкретних проєктів й ініціативи. Для української сторони зазначене особливо актуальне в час військової, терористичної агресії з боку Росії – визнаної міжнародним співтовариством як держава-терорист.

Україна зазнала значних кадрових втрат в сферах науки й освіти з лютого 2014 – початку військової агресії рашистів, які інтенсифікувалися (кадрові втрати – авт.) після лютого 2022. Тому українську науково-освітню діаспору в країнах перебування необхідно розглядати як потужний ресурс для вітчизняного соціального та економічного розвитку, взаємовигідного співробітництва з високорозвинутими країнами. Водночас, важливо формувати взаємовигідні мережі співробітництва, що матимуть за мету об’єднати науковців та дослідників між собою та активізувати діяльність фахових і креативних науково-освітніх спеціалістів у форматі співпраці з українськими інституціями.

27.01.2023 року Український міжнародний комітет з питань науки і культури (КНК) при НАН України в особі його голови, члена Президії НАН України, директора Головної астрономічної обсерваторії НАН України академіка Ярослава Яцкова, звернувся до науковців української діаспори. У зверненні зазначається, що згідно з Положенням про КНК при АН УРСР, Комітет встановлював наукові й культурні зв’язки, розвивав і координував наукові дослідження з різними іноземними українськими науковими та культурними центрами, асоціаціями, спілками, науковими й навчальними інститутами, окремими вченими, інженерами, митцями. КНК опікувався реалізацією актуальних спільних наукових і технічних проєктів. У Комітеті самовіддано й безкорисливо працювали відомі науковці та митці України й української діаспори. За час свого існування КНК ініціював і реалізував чимало важливих для нашої країни проєктів і заходів. Та час минає, змінився склад Комітету, суттєво змінилися склад української діаспори й умови співпраці з нею.




Скриншот зі звернення академіка НАНУ Я. Яцківа до науковців української діаспори.

Тож голова КНК академік Ярослав Яцків запрошує всіх небайдужих долучитися до Комітету, до формування плану його діяльності на найближче десятиліття (ідеться передусім про інтернаціоналізацію українських наукових досліджень із залученням української діаспори), осучаснення Положення про КНК.

Контакти Українського міжнародного комітету з питань науки і культури (КНК) при НАН України:

E-mail: [email protected]

Тел.: (380) +44 +239-65-67

Тел./факс: (380) +44 +234-63-87

Адреса: Україна, 01601, м.Київ-30, вул. Володимирська, 54.

Детальніше про звернення КНК при НАНУ пропонуємо ознайомитися за посиланням – https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=9812 .

Євгеній Захарчук,

науковий працівник (підготовлено за сприяння Західного наукового центру НАНУ і МОНУ, ГО “Україна-Європа-Світ”)

08.02.2023

Схожі публікації

Залишити коментар