За участь України в Олімпійських іграх або що не так з Іграми ХХХІІІ Олімпіади 2024 у Парижі?

По-перше, на це питання українці не задумуючись дадуть відповідь – можливий допуск рашистів до участі. І це нас обурює, бо немає місця в олімпійській родині терористам та вбивцям.

По-друге, слід пам’ятати, що у 2024 році Ігри ХХХІІІ Олімпіади могли б відбутись і у Лос-Анджелісі (США), а не тільки у Парижі (Франція). Ці два міста впевнено йшли до перемоги. Але МОК віддав перевагу Парижу. Є декілька версій такому рішенню: лобіювання інтересів, не чесна гра олімпійського комітету, не чесна гра паризького оргкомітету, 100-річчя проведення Олімпійських ігор у Парижі (у 1924 році Ігри VIII Олімпіади відбулись у Парижі), роль француза П’єра де Кубертена тощо.

Водночас, щоб отримати відмову Лос-Анджелесу від 2024 року, МОК задобрив декількома дуже «смачними» бонусами американців: без альтернативне проведення Олімпійських ігор у 2028 році, компенсація понад 1,5 мільярда доларів і це тільки те що відомо широкому загалу. Такий собі айсберг у воді, де видно на поверхні меншу частину, а під водою залишається його більша частина.

По-третє, 100-річний ювілей проведення Олімпійських ігор у Парижі наче має вигляд дотримання олімпійських традицій. Однак, з іншого боку це блюзнірство над олімпійським рухом.

Пояснюю чому.

Була така олімпійська історія з вибором міста організатора Олімпійських ігор 1996 року. У цій історії також ключову роль мав 100-річний ювілей. Бо Ігри І Олімпіади сучасності відбулись у 1896 році. Ось це унікальний та надзвичайний ювілей!!!

Переважна більшість олімпійської громадськості вважала й припускала, що такий 100-річний ювілей найкраще відсвяткувати тільки у Греції в Афінах. Я з цим також погоджуюсь. Це логічно, це природно, це чесно. Бо ж Олімпійські ігри це прадавня історія греків. Бо ж перші Олімпійські ігри сучасності відбулись у Греції в Афінах. То ж де б їм бути святкуючи 100-річний ювілей??? В Афінах, в Греції!

Так думали й самі греки й афінський оргкомітет. Вони вірили в олімпійські традиції про які говорить МОК.

Однак пішло щось не так і всі балачки про дотримання традицій зненацька десь поділись. Про них забули, бо Ігри 1996 року відбулись не в Афінах, а в Атланті (США).

Виходить у 1996 році для МОК не було ключовим дотримання олімпійських традицій. МОК вважав по своєму.

Водночас у 2024 році МОК підтримав намагання Франції й Парижу відсвяткувати 100-річчя Олімпійських ігор. Тобто цього разу олімпійські традиції мали значення?

Однак, чи є рівноцінні ці два 100-річні ювілеї?

У 1996 році – 100-річчя відродження сучасних Олімпійських ігор.

У 2024 році – 100-річчя чергових Ігор Олімпіад.

По-четверте, 100 років тому в Олімпійських іграх не брали участь спортсмени, яких сьогодні МОК намагається «просунути».

У 1924 році до участі в Іграх VIII Олімпіади не були допущені (в офіційних джерелах скромно пишуть, що оргкомітет не запросив. Однак справа трохи в іншому – військова агресія) спортсмени Німеччини.

До речі у 1920 році не були «запрошені» країни-агресори: Німеччина, Австрія, Угорщина, Болгарія, Туреччина. У 1948 році – Німеччина, Японія.

Повернусь до 1924 року. Отже, «родзинкою» є розвінчання чергового міфу, чергової брехні, чергової інфи рашистської пропаганди. Десятки років рашисти стверджували, що їх не допускали до Олімпійських Ігор 1920, 1924 та 1948 років. Але всьому приходить кінець, особливо брехні. Виявляється їх на ці Ігри запрошували! А вони, що? Вони відмовлялись! А всім брехали, брехали й продовжують брехати.

Щоб не було у скептиків сумніву приводжу факт з посиланням на джерело – Вестник физической культуры. – 1924. – №1. Спеціалізований часопис, який видавався у Харкові.

Тож ми маємо у 2024 році полагодить так справу щоб рашисти самі відмовились від участі від Олімпійських ігор якщо їх туди якимсь чином під якимсь статусом допустять!

До роботи!

Схожі публікації

Залишити коментар