Естонія готова першою в ЄС передати Україні заморожені російські активи

від Стожари

Естонія планує до кінця січня створити законодавчу базу, яка дозволить їй передати Україні заморожені санкціями Європейського Союзу російські активи.

Про це повідомив прессекретар міністерства закордонних справ Міхкель Тамм.

Таким чином Естонія може стати першою державою Європейського Союзу, яка передасть Києву заморожені в країні російські активи. За оцінкою Таллінна, їхня загальна вартість становить 20 мільйонів євро, повідомляє Bloomberg.

Естонія має намір представити план до того часу, коли Європейська комісія розробить загальноблокову домовленість про роботу з 300 мільярдами євро в резервах російського центрального банку і ще мільярдами заморожених активів російських фізичних осіб, які потрапили під санкції.

Члени ЄС “повинні продовжити роботу над забезпеченням відповідальності за злочин агресії і використовувати заморожені активи Росії”, – заявила в грудні прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас.

У Німеччині також думають як передати Україні заморожені російські активи, але не хочуть одноосібних кроків.

В уряді Німеччини наразі немає єдиної позиції щодо арешту заморожених у країні активів росіян. Представники Зелених, у тому числі міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок (Annalena Baerbock), наполягають, щоби, принаймні, частина російських активів була спрямована на відновлення України.

Загалом влада Німеччини не заперечує можливості таких дій, однак прагне утриматись від одноосібних кроків і чекає на консолідовану позицію ЄС. У цій країні заморозили активи росіян вартістю близько п’яти мільярдів євро.

Схожі публікації

Залишити коментар