Науковці України закликають світ припинити співпрацю з російським вченими і дослідницькими організаціями /// Ukrainian scientists call on the world to stop cooperation with Russian scientists and research organizations

від Стожари

Анотація: розглянуто деякі аспекти припинення співпраці з російським вченими і дослідницькими організаціями, а також виключення Росії та індивідуальних і колективних членів, що її представляють, з усіх міжнародних наукових організацій, програм і проєктів.

Abstract: some aspects of the termination of cooperation with Russian scientists and research organizations, as well as the exclusion of Russia and individual and collective members representing it from all international scientific organizations, programs and projects are considered.

Наукова та освітня сфери України зазнають колосальних збитків від російської збройної агресії і наразі ці втрати оцінити важко, адже війна триває. Активність науковців, освітян сильно постраждали через знищення науково-дослідницької та освітянської інфраструктури, заподіяні терористичною РФією. Понад те, особливо деструктивні процеси у науковій та освітянській сфері тривають у зв’язку зі зменшенням чисельності вчених та інженерних працівників Національної академії наук, Міністерства освіти і науки, галузевих академій та інституцій, котрі були змушені залишити постійне місце проживання й праці після 24.02.2022.

Науковці України закликають світ припинити співпрацю з російським вченими і дослідницькими організаціями /// Ukrainian scientists call on the world to stop cooperation with Russian scientists and research organizations
Науковці України закликають світ припинити співпрацю з російським вченими і дослідницькими організаціями /// Ukrainian scientists call on the world to stop cooperation with Russian scientists and research organizations - фото 2

На зображеннях: зруйнований під час війни росіянами ядерний дослідницький об’єкт на базі Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут” (ННЦ ХФТІ), де українські вчені спільно з зарубіжними колегами реалізовували масштабний проєкт “Джерело нейтронів”. Джерело www.espreso.tv

Згідно з оцінками Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля збитки України від війни станом на початок 2023 року вже перевищують 700 млрд. дол. США й матеріальні втрати наукової та освітньої сфер у цих розрахунках є суттєвими. Понад те, науково-освітні потреби ми захищаємо та оберігаємо всупереч руйнуванню. Окрім того вітчизняному суспільству та владним установам уже необхідно активізувати роботу над новими пріоритетами – планами розбудови повоєнних, модернізованих науки і освіти та посилення їх ефективності й віддачі знань та вмінь суспільству. Це мають бути нові моделі сфер української науки та освіти, що допоможуть відбудувати країну та дбати про майбутнє.

У зазначених важливих напрямах суспільної діяльності залучення науковців та дослідників діаспори, відомих вчених з українським походженням можуть постати значимою “доданою вартістю” у процесах повоєнної трансформації науки і освіти. А їх репутація, досвід, контакти в експертних середовищах та зарубіжних інституціях – унікальною і суттєвою допомогою, сприянням для науки і освіти України.

Науковці України закликають світ припинити співпрацю з російським вченими і дослідницькими організаціями /// Ukrainian scientists call on the world to stop cooperation with Russian scientists and research organizations - фото 3
Зображення ілюстративне. Джерело www.yesscienceshow.com .

В той же час, кремлівська влада продовжує культивувати серед російських мас сприйняття як наслідків “боротьби з Заходом” набутих РФією ганебних статусів – визнання Парламентською асамблею Ради Європи (13.10.2022) “терористичним режимом”, Парламентською асамблеєю НАТО (21.11.2022) “державою-терористом”, Європарламентом (23.11.2022) “державою-спонсором тероризму” й підготовка до аналогічних рішень з боку інших міжнародних суб’єктів. Московити і надалі продовжують нарощувати наступальні озброєння для подальших атак, при цьому інтенсивно залучаючи вчених РФії, розглядаючи безкарність, поблажливість чи байдужість як заохочення до нових злочинів. Фактично російська агресія також цілеспрямовано знищує науку в Україні як сферу діяльності, життєво важливу підвалину української державності, запоруку повоєнної відбудови. І вона не зупиниться, якщо її не зупинити. На полі бою це роблять Збройні Сили України.

Але не менш важливий і «науковий фронт». Вчені Національної академії наук України закликають світову наукову спільноту припинити будь-яку співпрацю з усіма російським вченими і дослідницькими організаціями, а також виключити Росію та індивідуальних і колективних членів, що її представляють, з усіх міжнародних наукових організацій, програм і проєктів. Жорсткіші наукові санкції мають показати Росії, що вести війну на знищення цілої нації, шантажувати світ ядерною зброєю, припиненням доступу до енергетичних ресурсів і загрозою голоду в ХХІ столітті неприпустимо.

Детальніше про Звернення Національної академії наук України до міжнародної наукової спільноти можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.us/brTLx .

Євгеній Захарчук,

науковий працівник

(підготовлено за сприяння Західного наукового центру НАНУ і МОНУ, ГО “Україна-Європа-Світ”)

08.01.2023

Схожі публікації

Залишити коментар