В Болгарії відкрили меморіальну дошку відомому українцю Михайлу Драгоманову

від Стожари

19 грудня в будівлі Факультету журналістики Софійського університету імені Святого Климента Охридського відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки професору Михайлу Драгоманову – видатному українському громадському діячеві, історику, публіцисту, філософу, літературознавцю. 

Про це повідомляє Посольство України в Республіці Болгарія.

В Болгарії відкрили меморіальну дошку відомому українцю Михайлу Драгоманову

Саме в цій будівлі тодішньої Вищої школи, яку згодом перейменували у Софійський університет, протягом 1889 – 1895 роках викладав професор Михайло Драгоманов, внесок якого у становлення і розвиток болгарської науки та освіти неможливо переоцінити. Він виховав плеяду болгарських науковців – відомих істориків, мовознавців, літературознавців, етнографів, фольклористів та вчителів, які згодом стали гордістю болгарської нації. Одним з них був проф. Іван Шишманов – перший посол Болгарії в Україні та перший болгарський україніст.

Завдяки багатогранній діяльності Михайла Драгоманова в Софії значно пожвавилися українсько-болгарські культурні зв’язки. Український вчений був причетним до створення першого болгарського науково-філологічного часопису “Сборник за народни умотворения, наука и книжнина”, який сприяв розвитку філологічної науки і літератури та мав вплив на творчість кількох поколінь болгарських письменників.

У Болгарії проф. Михайло Драгоманов провів свої останні роки життя, залишивши Батьківщину через переслідування російської влади.

Саме на цьому наголосили у своїх виступах під час урочистого відкриття меморіальної дошки Ректор Софійського університету проф. Анастас Геджиков, Посол України в Болгарії Віталій Москаленко, декан Факультету журналістики проф. Веселіна Вилканова, заступник декана факультету слов’янської філології проф. Гергана Дачева, завідувач кафедри слов’янського мовознавства доц. Албена Стаменова. 

У заході також взяли участь викладачі та студенти відділення україністики, представники української громади в Софії.

Про Михайла Драгоманова можна писати цілі томи. А про болгарський період життя та творчості Михайла Драгоманова дивіться у відео:

Раніше ми повідомляли, що у Болгарії цифровізували проект «Слідами видатних українців у Софії»

Схожі публікації

Залишити коментар