Економічні збитки України від деградації ґрунту тільки за перші 3 місяці війни сягнули 200 млрд гривень

Президентка ГС «Органічна Україна» Олена Корогод у ході конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?» повідомила за оцінками Національної академії аграрних наук, економічні збитки від деградації ґрунту до початку війни становили близько 40 млрд грн на рік. І тільки за перші три місяці повномасштабної війни рф проти України збитки українського довкілля сягнули 200 млрд грн.

Про це пише Україна Молода. 

Крім того, пані Корогод зазначила, що рівень розораності України лишається одним із найбільших у світі — 53,9%. Для порівняння, у Польщі цей показник становить 36,5%, у Німеччині — 34,1%, у США — 17,5%, у Китаї — 12%.

Деградація земель є однією із найболючіших проблем людства. Хижацько-бездумне ставлення Homo sapiens до подарованих природою ресурсів, і перш за все ґрунту, рано чи пізно призведе до катастрофи — нам банально нічого буде їсти. І світова проблема не за горами, адже наразі 25% усієї земної поверхні — це деградовані ґрунти. Щорічно планета втрачає 24 млрд тонн родючих ґрунтів.

Якщо цей тренд збережеться, то до 2050 року вже 95% земної поверхні становитимуть деградовані ґрунти.

Воєнні дії — важливий фактор у пришвидшенні цього процесу, проте не єдиний.

Україна має 30% світового чорнозему та відіграє ключову роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки: її площа чорноземів становить 278 тис. кв. км, що за обсягом перевищує площу такої європейської країни, як Велика Британія.

На стан чорноземів впливає чимало факторів, зокрема, розбалансованість клімату, ерозія, масове знищення лісосмуг.

Суттєвим є антропогенний вплив — виснаження українських земель «власними зусиллями»: аби заробити якомога швидше, аграрії вичавлюють з землі всі її сили. І чим більші врожаї отримує країна — тим більше поживних речовин виноситься з ґрунтів. Лише 5% аграріїв поводяться з землею чемно.

За оцінками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), 33% сільськогосподарських земель в Україні вже зазнали суттєвої деградації, а це на 13% більше, ніж було до повномасштабної війни рф проти України. Решта земель перебувають під загрозою деградації.

Директор Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії», Святослав Балюк попередив, що українські чорноземи за останні 130 років втратили до 30% гумусу, і, якщо не опікуватися цією проблемою — родюча земля витратить всі свої ресурси.

Через російське вторгнення й бойові дії на нашій землі, як повідомив голова ДСНС Сергій Крук, в Україні заміновано щонайменше 30% території, а це понад 200 тис. га забруднені мінами, снарядами та уламками боєприпасів.

За підрахунками фахівців, на розмінування одного гектара потрібен один день. Тож цей процес буде ресурсозатратним і триватиме роки.

Як првідомлялося, через дії окупантів птахофабрика “Чорнобаївська”, що була ключовим для Херсонщини виробництвом, розграбована і зруйнована. Через смерть 4,4 млн птахів ситуація в регіоні кваліфікується правоохоронними органами як екоцид, здійснений окупантами.

Схожі публікації

Залишити коментар