Історичний екскурс: Як росіяни намагалися привласнити українські породи собак

Наші горе-«сусіди» завжди крали в України, і не лише території, історію, Вишгородську ікону Божої матері, єнота…. вони привласнювали навіть породи собак. 

Серед «експропрійованих» є дві українські породи, які імперці перейменували на свій лад. Так українська вівчарка перетворилася на «южнорусскую», а український хорт – на «русскую хортую борзую». Утім, ще дві породи, виведені в Україні, їм вкрасти, на щастя, не вдалося.

Про українські породи песиків розповіло ШоТам.

Український хорт – міцний біговий собака. Більшовики нищили цих песиків разом із господарями! Але порода вижила.

«Хорти були оголошені панськими собаками, тобто класово ворожим елементом, і заборонені. Що робили більшовики? Вони просто вішали хортів на подвір’ї разом із їхніми господарями», — розповідає Михайло Литвиненко, лікар-ветеринар.

Вважають, що хортів вивели з нині вимерлих кримської і гірської порід. А їхні предки, хортоподібні пси, були священними тваринами у скіфів.

Росіяни ж тих хортів, яких не вбили, привласнили і назвали «русская хортая борзая». Але хорт не єдина українська порода, яку в нас украли.

Також нашим надбанням є українська вівчарка або кундель-степовик.

«Собак цієї породи розводили в українських степах і Криму ще в далекі-далекі часи, їхнім предком вважається половецький собака або ще його називали “чабанський барак”, або просто “кудлатий собака”», — розповів пан Литвиненко.

Цю породу ще називали кримською або татарською. Але в 19 столітті вона раптом стала «южнорусской». Кунделів теж нищили після революції 1917, породу насилу врятували.

Ще одна давня українська порода – карпатський гончак. На щастя, до цих песиків сусіди-імперці не дісталися.

Як не дісталися і до одіса – унікальної породи, яку вивели одеські кінологи. Одіс означає одеський домашній ідеальний собака.

«Вона має гарне здоров’я, міцну нервову систему, доброзичлива, товариська як із людьми, так і з іншими тваринами, невибаглива в утриманні і чудово дресирується», — зазначив лікар-ветеринар Михайло Литвиненко.

Раніше ми також розповідали як 18-річна волонтерка врятувала у Харкові сотні вуличних та осиротілих собак та котиків. 

Схожі публікації

Залишити коментар