Подробиці з парижської конференції «Солідарність з українським народом»

Конференція «Солідарність з українським народом» відбулася з ініціативи Президента Франції Еммануеля Макрона. У вівторок 13 грудня представники 47 держав та 24 міжнародних організацій зібралися у Парижі, щоб допомогти Україні забезпечити базові потреби в електроенергії, теплі, їжі та воді. У Парижі українську делегацію очолював прем’єр Денис Шмигаль. Вже зараз відомо, що на нагальні запити України буде спрямовано щонайменше 1 мільярд євро.

До учасників зібрання по відеозв’язку звернувся Президент України Володимир Зеленський. У зверненні до учасників конференції Володимир Зеленський заявив, що «ми об’єднані задля перемоги над енерготерором». Український президент також нагадав партнерам, що Україна потребує систем ППО.   

70 учасників високого рівня, серед яких були представники країн-партнерів України та міжнародних організацій, обговорили можливості допомоги українцям у рамках цієї конференції. Головне питання, як підтримати Україну взимку, ураховуючи пошкоджену російськими обстрілами інфраструктуру.

Міжнародні партнери хочуть надати підтримку в 5 ключових секторах: доступ до енергії, доступ до води, агропродовольство, охорона здоров’я та транспорт.

Франція вже оголосила про надання 125 мільйонів євро фінансової підтримки. Частина коштів надійде до кінця цього року, решта — до березня 2023-го. Гроші, зокрема, спрямують на задоволення потреб країни в електроенергії.

Мета Паризької конференції також — запровадити оперативний механізм координації, щоб у режимі реального часу реагувати на потреби України.

За підсумками конференції перед журналістами виступила Міністерка Європи та закордонних справ Франції Катрін Колонна. Вона у деталях пояснила, на що піде фінансова підтримка, анонсована президентом Макроном:

Еммануель Макрон окремо підкреслив, що допомога партнерів має бути «оперативною і конкретною»: «Крім форумів, на яких ми домовляємося про конкретні суми, потрібна дуже тісна координація з мережею контактів по всій країні для того, щоб допомога надходила на місця в режимі реального часу».

Окремо Президент Франції зробив акцент на ситуації довкола Запорізької АЕС, яка з початку березня окупована РФ. За словами Макрона, наразі обговорюють можливості виведення важкого озброєння з території ЗАЕС: «Нам вдалося захистити Чорнобиль, і наша мета — захистити Запоріжжя. Найближчі тижні будуть вирішальними».

Президент Володимир Зеленський взяв участь у заході в режимі відеоконференції. На початку своєї промови глава держави нагадав, що вже третій місяць наша країна протистоїть систематичним ракетним ударам, які мають на меті влаштувати блекаут в Україні: «Просто зараз близько 12 мільйонів людей майже в усіх областях і в столиці відключені від постачання. На жаль, це типова для нас ситуація. І ми щодня очікуємо нових російських ударів, які можуть екстремально збільшити кількість відключень».

Саме тому, за словами Зеленського, Україна потребує генераторів та джерел безперебійного живлення так само, як бронетехніки та бронежилетів. Найбільше нині країні потрібне таке обладнання:

  • трансформатори;
  • обладнання для відновлення високовольтних мереж;
  • газотурбінні та газопоршневі енергоблоки.

«На відновлення розбитих російськими ударами українських енергооб’єктів потрібно щонайменше півтора мільярда євро», — повідомив Зеленський.

Поки триватиме відновлення енергетичної інфраструктури, Україна потребує більше газу. Зеленський попросив партнерів допомогти закупити 2 мільярди кубометрів пального. Водночас потрібна й аварійна підтримка з боку європейської енергосистеми «обсягом — до двох гігават»: «Така підтримка постачанням електрики може коштувати близько 800 мільйонів євро в поточних цінах. Це суттєво. Але суттєво менше, ніж може коштувати нам усім блекаут в Україні. Тож я закликаю вас зробити одним із конкретних результатів цієї конференції погодження всіх рішень для такої підтримки України постачанням електрики з країн ЄС».

Присутня на конференції президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС працює над збільшенням обсягів електроенергії, яку можна буде постачати Україні через Молдову: «Це життєво потрібно, тому що ми повинні підтримувати функціонування української мережі попри російські бомби. Тож, тим часом, ми доправили 40 великих генераторів для забезпечення безперебійним електропостачанням 30 лікарень у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях».

Перед початком конференції Україна також озвучила, що потребує 50 мільйонів LED-лампочок. Вартість однієї — 1 євро. Єврокомісія взяла на себе закупівлю 30 мільйонів. Ще 5 мільйонів зголосилася придбати Франція.

Урсула фон дер Ляєн закликала решту країн доєднатися до ініціативи: «Ці світлодіодні лампочки надзвичайно важливі, тому що вони на 88% ефективніші у порівнянні зі застарілими. Отже, величезна економія енергії. 50 мільйонів світлодіодних лампочок, якщо їх застосувати, заощадили б енергію, рівноцінну 1 ГВт, що еквівалентно обсягу енергії, яку виробляє одна атомна електростанція за рік. Це величезна кількість енергії, яку можна було би заощадити».

Економія електроенергії, за словами Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, допоможе на довше подавати світло в оселі громадян. Лампочки, зокрема, будуть спрямовані школам, дитячим садочкам та лікарням.

Крім того, з цього тижня у Польщі розпочне роботу спеціальний енергетичний хаб. За словами Урсули фон дер Ляєн, це «мережа складських приміщень», яка має спростити постачання екстреної допомоги в Україну. Євросоюз бере на себе витрати на зберігання та доправлення всього, що може знадобитися нашій державі.

Президентка Єврокомісії також наголосила, що, окрім підтримки енергетичного сектора, Україна також потребує прямої фінансової допомоги. У понеділок ввечері посли країн ЄС погодили її надання на суму 18 мільярдів євро. З наступного року ці кошти надходитимуть на підтримку українського бюджету окремими щомісячними траншами по півтора мільярда євро кожен.

Міністр із міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції Йозан Форсель анонсував надання Україні 55 мільйонів євро на гуманітарні потреби.

Про новий пакет допомоги оголосив і Президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс: «Україні потрібна невідкладна гуманітарна допомога взимку. Уряд і парламент Швейцарії узгодили надання 100 мільйонів франків ($97 мільйонів). Цей пакет допоможе розв’язати проблеми цієї зими. І наступного року Швейцарії буде інвестувати у відновлення енергетичних об’єктів, шкіл та шпиталів ».

Прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттель в рамках конференції заявив: на сьогодні 16% оборонного бюджету країни виділено безпосередньо на військову допомогу Україні. На додачу до вже наданих 4 мільйонів євро, Люксембург виділить ще стільки ж на гуманітарну допомогу.

Пакет мультипідтримки на 8,5 мільйонів євро обіцяла Україні Чехія. Прем’єр-міністр країни Петр Фіала повідомив, що мільйон євро спрямують на медичні заклади, 2,5 мільйона — на облаштування центрів незламності. Левова частка грошей піде на енергобезпеку України. 

50 мільйонів євро надійде Україні від Німеччини. За словами міністерки закордонних справ Анналени Бербок, Берлін також працює над доправленням генераторів, ковдр і пального для українців до Різдва.

Підкреслимо, на початку цієї конференції президент Володимир Зеленський говорив про 800 мільйонів євро, потрібних для енергетичної підтримки України. Ця зустріч у Парижі допомогла зібрати щонайменше 1 мільярд євро.

Як повідомлялося, в Українському культурному центрі імені Василя Сліпака в Парижі 9 грудня відбудеться традиційний благодійний різдвяний ярмарок.

Схожі публікації

Залишити коментар