“Історія повторюється”: Папа Римський порівняв війну в Україні з діями нацистської Німеччини

від Стожари

Під час щотижневої загальної аудієнції в середу, 7 грудня, Папа Римський Франциск знову згадав про війну в Україні: на цей раз він порівняв її з операцією нацистської Німеччини проти євреїв у роки Другої світової війни.

Про це повідомляє Vatican News.

«Сьогодні історія повторюється!» – сказав він, звертаючись до присутніх польських паломників, маючи на увазі захід, організований в понеділок Центром католицько-єврейських відносин Люблінського католицького університету в Польщі. Захід був присвячений річниці «Операції Рейнхардт» (Einsatz Reinhardt) – плану знищення нацистами польських євреїв під час Другої світової війни між 1942 і 1943 роками.943 роках.

І сьогодні історія повторюється. Ми бачимо, що зараз відбувається в Україні“, – сказав понтифік.

За різними оцінками, в таборах Белжець, Собібор, Треблінка від голоду або в результаті розстрілів загинули близько 1,7 мільйона євреїв, а також невідома кількість поляків, ромів та радянських військовополонених.

“Нехай пам’ять про цю жахливу подію пробудить у всіх нас рішучість і дії заради миру”, – закликав Франциск.

Папа закликав вірних молитися до Матері Божої, щоб потішила всіх, хто постраждав від «жорстокості війни», а особливо за «змучену Україну».

Серед вірян, що приїхали на аудієнцію до Папи цього дня, був і міський голова Львова Андрій Садовий. Він привіз Франциску символічний подарунок від львів’ян: дерев’яний хрест із осколком російської ракети, який медики видалили з тіла пораненої внаслідок обстрілів дівчинки.

Садовий зазначив, що цей хрест є “символом всіх “розіп’ятих”, які страждають і вмирають в Україні”. Також львівська делегація представила очільнику Католицької церкви проект Unbroken (Незламні), що є багатофункціональним медичним центром для лікування постраждалих внаслідок війни, між якими є чимало дітей і молодих людей, важко поранених під час бомбардувань.

Останнім часом Папа Римський почав більш чітко висловлюватися про дії Росії в Україні, хоча все одно напряму не засудив державу-агресора.

Минулого місяця понтифік сказав, що українці терплять «мучеництва від агресії» і порівняв наслідки війни для українців із «жахливим геноцидом» 1930-х років, коли радянський лідер Йосип Сталін влаштував в країні голод.

28 листопада в інтерв’ю журналу America Франциск говорив про жорстокість російських військ в Україні.

«Коли я говорю про Україну, я говорю про жорстокість, тому що я маю багато інформації про жорстокість військ, які приходять. Взагалі найжорстокішими є, мабуть, ті, хто з Росії, але не представляють російську традицію, наприклад, чеченці, буряти і так далі. Безумовно, той, хто здійснює вторгнення, це російська держава. Це дуже зрозуміло. Інколи намагаюся не конкретизувати, щоб не образити, а радше засудити загалом, хоча добре відомо, кого я засуджую. Не обов’язково вказувати ім’я та прізвище», – сказав папа.

Схожі публікації

Залишити коментар