Сергій Жадан увійшов до трійки культурних діячів року за версією Frankfurter Allgemeine Zeitung

Український письменник, поет і музикант Сергій Жадан увійшов до трійки культурних діячів року в рейтинзі однієї з найавторитетніших газет Німеччини Frankfurter Allgemeine Zeitung

Свою реакцію стосовно такого визнання сам Сергій Жадан висловив у соцмережах. 

Перше місце посіли іранські жінки – борці за свободу, які наважуються на протести попри арешти та смертні вироки. Серед них – журналістки, спортивні тренери, школярки й домогосподарки.  

Третє місце посів – лауреат Букерівської премії 1981 року, американо-британський письменник індійського походження Салман Рушді.

FAZ назвав культурних діячів року. Ми з Рушді підпираємо своїми плечима мужніх іранських жінок. Це почесно і відповідально, дякую. А загалом, звісно, дикий рік, які вже тут підсумки…», – прокоментував новину пан Жадан.

Відзначаючи українського письменника та музиканта, видання підкреслює, що з початком повномасштабної війни він став обличчям українського спротиву:

«До 24 лютого, дня нападу Росії, він був найвідомішим українським письменником свого покоління, але відтоді став обличчям всієї України, що чинить спротив. Із цього спротиву Жадан говорить не лише зі світом, повідомляючи про жахіття та злочини проти людяності, передовсім він говорить зі своїм народом».

Також укладачі рейтингу наголошують на харизматичності Жадана.

«Той, хто на безпечній відстані описує Сергія Жадана на війні, ризикує вдатися до оманливого пафосу: ця історія просто занадто гарна, щоб мати поганий кінець. Але потім сам Жадан своїми промовами різко вириває з цього пафосу і штовхає своїми словами назад у гірку реальність»,– пише видання.

Як повідомлялося, в червні 2021 року творчий вечір із поетом, письменником, громадським діячем Сергієм Жаданом провели в Закарпатській обласній універсальній бібліотеці ім. Ф. Потушняка.

Схожі публікації

Залишити коментар