Вибух у посольстві України в Іспанії розслідують як теракт, – ЗМІ

від Стожари

Напередодні в посольстві України в Мадриді пролунав вибух. Причиною цього став конверт з вибухівкою. Та бомбу поштою отримало не лише посольство. Правоохоронці кваліфікують та розслідують ці інцеденти як терористичні злочини.

Як повідомляють іспанські ЗМІ, національна судова колегія Іспанії прийняла рішення розслідувати випадок в українському посольстві як теракт. Суддя Хосе Луїс Калама ухвалив відповідне рішення після того, як отримав звіт поліції про обставини вибуху.

Журналісти також повідомили, що 30 листопада бомбу поштою отримало не лише посольство України в Іспанії, але й іспанська компанія Instalaza, яка виробляє зброю, в тому числі і для ЗСУ. За інформацією іспанського видання El Periodico, сталося це у середу ввечері, за кілька годин після того, як подібний пристрій вибухнув в посольстві України у Мадриді.

Обставини вибуху в українському посольстві:

30 листопада до посольства України в Мадриді, був доставлений конверт, розміром 10 на 15 сантиметрів і товщиною в 1, адресований особисто на ім’я посла України в Іспанії Сергія Погорельцева.

Це поштове відправлення викликало підозри у секретаря посла, адже пакунок не мав зворотної адреси і не був схожим на пошту дипломатів. Секретар передала “пошту” коменданту – співробітнику, відповідальному також за охорону посольства.

“У пакунку виявилася коробка, тож у коменданта з’явилися підозри і він сам – щоб нікого не було поруч – вийшов із цією “поштою” на подвір’я перед тим, як її відкрити. А щойно відкрив, почув, що там щось клацнуло, моментально її відкинув, і вже тоді почув вибух. Вибух пошкодив йому руки, також чоловік отримав контузію”, – розповів Погорельцев.

Пакунок з вибухівкою надіслали компанії Instalaza вдалося знешкодити:

Співробітники компанії ідентифікували небезпеку та викликали поліцію. На пакеті, доставленому до Instalaza, було написано, що його відправили з України, повідомив місцевий чиновник радіостанції SER. Уже знаючи про вибух у столиці, працівники компанії зателефонували до поліції. Правоохоронці оточили район і передали конверт саперам. Просвічування рентгенівськими променями показало, що в ньому знаходиться вибуховий пристрій і нитка, яка приводить його в дію під час відкриття. Пакунок знищили контрольованим вибухом. Ніхто не постраждав.

За даними SER, обидва пакети мали одного відправника – на них була написана однакова адреса електронної пошти. Іспанська поліція розслідує зв’язок між цими двома інцидентами. Національна судова колегія розслідує вибух “поштової бомби” як терористичний акт. Національна поштова служба співпрацює зі слідством.

Тож це міг бути спланований терористичний акт. Але цього разу втілити у життя задумане зловмисникам не вдалося.

Тим часом міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розпорядився терміново посилити заходи безпеки у всіх посольствах. Він наголосив, що, хоч би хто стояв за нападом, їм не вдасться залякати українських дипломатів чи втрутитися у повсякденну роботу зі зміцнення України та опору російській агресії.


Схожі публікації

Залишити коментар