У Литві розпочали демонтаж радянського меморіалу, попри заборону від ООН

від Стожари

Муніципалітет Вільнюса розпочав роботи з демонтажу радянських скульптур на Антакальніському цвинтарі, які раніше блокувалися рішенням Комітету ООН з прав людини.

Про це оголосив мер Вільнюса Ремігіюс Шімашюс у середу, йдеться у повідомленні LRT .

Він також зазначив, що роботи з демонтажу відкладалися через рішення Комітету ООН з прав людини, але день старту вже настав.

Передбачалося, що скульптури вдасться демонтувати раніше. Проте минулого вівторка Міністерство юстиції повідомило, що комітет з прав людини ООН залишив у силі тимчасову охорону скульптур, розташованих на Антакальніському цвинтарі в столиці, тим самим формально перешкоджаючи їх демонтажу столичною владою.

Про тимчасові заходи комітет просили заявники, які назвали себе «етнічними росіянами».

Скульптури демонтують попри рішення Комітету ООН. Мін’юст і мерія стверджують, що комітет був введений в оману доводами згаданих осіб про те, що пам’ятник буде осквернений, а останки, які розташовані поряд, перепоховані.

Самоврядування обіцяє передати зняті скульптури Національному музею Литви.

Як відомо, на початку червня муніципалітет Вільнюса одноголосно вирішив зняти шість фігурних стел із сірого граніту, що є радянськими воїнами Другої світової війни. Перед тим їх викреслили із реєстру нерухомих культурних цінностей. Міська влада сподівалася, що скульптури буде демонтовано у вересні.

Довідка:

Військовий меморіал на цвинтарі Антакальніс був зведений у 1951 році. Стверджується, що там поховано близько трьох тисяч радянських військових. Гранітні статуї з’явилися пізніше – 1984-го.

Схожі публікації

Залишити коментар