Пластовий вишкільний центр у Бучі хочуть ліквідувати – люди обурені

Пластовий вишкільний центр у Бучі, який пережив окупацію, хочуть ліквідувати. Відповідне рішення ухвалила профільна комісія Київської обласної ради, без будь-якої комунікації з Пластом і самим центром та громадою.

Про це на своїй фейсбук-сторінці та у публікаціях в пресі повідомляє Юрій Юзич голова наглядової ради “Пласту”.

“Замість того, щоб запитати, як можна відновити центр після окупації і надати підтримку для ще більшого залучення волонтерів-виховників, а внаслідок цього – охоплення більшої кількості дітей, які через війну залишились без неформальної освіти. Є люди, які вирішили просто убити центр…

…Хочуть зробити те, що не встигли зробити путінські опричники, які добре знали що таке Пласт (була, навіть, спеціальна стаття в газеті окупованої Бучі, “підсвічували” своїм і мародерам). І центр дійсно пограбували вандали, частково розтрощивши його.

Може тому, що Пласт – єдина молодіжна організація, яка в промислових масштабах формує українські патіротичні та християнські цінності у дітей та молоді? Формує ціннісний стержень, якого не можна ніде навчити, а лише пережити – на мандрівках, таборах, у демократичному середовищі відповідальних громадян”, – зазначає пан Юзич.

Це, до речі, перший центр не просто для Пласту, а взагалі для молоді, збудований за всі роки незалежності в Україні. Центр, на який рівнялись інші обласні ради і ще 6 обласних рад вирішили створити аналогічні центри (включно з Одеською).

Це Центр, якому сотні батьків – які пережили московський геноцид – довірили своїх дітей для участі в Пластових таборах цього літа. Центр, який самостійно організував гуманітарну допомогу для 8000 бучанців у перші дні після деокупації Київщини.

Це Центр, зусиллями якого за 3 роки праці з кількох гуртків Пласт – український скаутинг виріс – перед 24 лютим – до мережі у 500 дітей та волонтерів, яка охопила всю Київщину. Це реальні діти в десятках гуртків – результат, який дуже тяжко осягати через катастрофічний брак виховників-волонтерів. Бо потрібно акивно залучати і належно готувати. Для цього і створювався центр, щоб мобілізувати волонтерів і готувати їх до роботи з дітьми за пластовою освітньою програмою згідно з пластовим методом, які визнані окремим Законом України.

Троє працівників центру пішли добровольцями, разом із сотнями інших повнолітніх пластунів і пластунок в Сили оборони України. 12 поляглих пластунів з 24 лютого, десятки поранених.

“Але кілька депутатів на комісії, кулуарно, вирішили, що думка працівників центру, як і сам Пласт для області не важливі… Що “проканає”, як і по багатьох схожих “рішаловах”. Не вийде! Як голова Наглядової ради Пласт прошу про підтримку. Єдина наша зброя проти тих, хто хоче убити Пластовий вишкільний центр у Бучі – публічність. Друзі і подруги, ті кого знаю особисто і всіх тих, хто знає що таке Пласт – допоможіть не просто захистити центр, а пояснити депутатам обласної ради: центр не ліквідовувати потрібно, а розгортати. Щоб Пласт якнайшвидше став доступним для кожної дитини в Київщині”, – закликає голова наглядової ради “Пласту”.

В соцмережах громадяни активно підтримують збереження Пластового Центру у Бучі.

Крім того, пан Юзич повідомив, що наразі Роман Лозинський  (беручи у ці дні беспосередню участь у звільненні Херсону!!!), як голова міжфракційного депутатського обєднання “Пласт”, організував Зверення до голови облради і голови військово-цивільної адміністрації Київщини кількох десятків депутатів усіх фракцій парламенту.

Як повідомлялося, Французький осередок Пласту організував у серпні в Вансенському лісі сходини для дітей, які ще не є пластунами.

Схожі публікації

Залишити коментар