“Мудрість, як зброя” – виставковий проєкт, присвячений 300-річчю з дня народженні Григорія Сковороди

від Комарі Альберт

З нагоди відзначення 300-річчя від дня народження видатного українського філософа-містика, письменника, педагога, богослова, мандрівника Григорія Сковороди у Львівському музеї історії релігії презентують виставковий проєкт “Мудрість, як зброя”. Відкриття проєкту відбудеться сьогодні, 9 листопада.

Проєкт реалізовують спільно громадська організація “Екологія. Культура. Мистецтво” та Львівський музей історії релігії за підтримки Українського культурного фонду.

Мета проєкту – вшанувати інтелектуальне надбання Григорія Сковороди, розкрити багатогранний образ філософа, спонукати художників до переосмислення його творчості і прочитання творів через сучасне мистецтво. Кураторка – Софія Каськун, відома українська музейниця, старша наукова співробітниця ЛМІР.

На виставці художники з різних куточків України – Одеси, Харкова, Києва, Коломиї, Тернополя, Городка, Львова – представлять твори живопису, графіки, декоративного і сучасного мистецтва, ткацтво. Усього на виставці можна буде побачити 22 роботи  заслужених і народних митців, молодих художників та їх викладачів.

До кожної картини запропоновано тригер (власні вислови або вислови Сковороди, які давали поштовх до створення картини). Це допоможе відвідувачу познайомитися не тільки з художниками, які працювали на тему Сковороди, а й із цитатами Сковороди, дізнатися більше про нього самого.

Окрім того, заплановано пересувну виставку, на якій представлять репродукції робіт. Відвідувачі зможуть оглядати її у відкритому просторі на площі Музейній, 1.

Цікавою стане також виставка плакатів студентів Київського національного університету культури і мистецтв, Харківської державної академії дизайну і мистецтв, присвячена Григорію Сковороді. А завдяки відомому українському каліграфу, авторові графічного стилю ПЦУ Олексієві Чекалю проєкт отримав ще й свій логотип.

Виставку можна буде оглянути в музеї до кінця 2022 року.

Нагадаємо, сьогодні стартує XXIII Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика.

У День української писемності й мови – 9 листопада об 11:00 відбудеться радіодиктант національної єдності 2022 року.

Схожі публікації

Залишити коментар