Українська сторона закликала ЮНЕСКО припинити співпрацю з російськими музеями

від Комарі Альберт

Українська делегація в ЮНЕСКО порушила питання щодо повного припинення міжнародними інституціями світу співпраці з музеями російської федерації.

Про це заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

“Користуватися російськими наративами про те, що вони за велику російську культуру, ми вважаємо злочином також. Тому що росіяни, власне, використовують цей наратив великої, так званої російської культури, як зброю, не гіршу, а часом, на жаль, ще ефективнішу, ніж їхні ракети”, – зауважив він.

Плани окупаційного уряду евакуювати кримські музеї є черговим воєнним злочином рф, каже Ткаченко. Саме тому Мінкульт вже звернувся до ЮНЕСКО із закликом зафіксувати ці спроби.

“Ми знаємо, що за час окупації Криму були вчинені протиправні дії і з приводу об’єктів ЮНЕСКО в Бахчисараї, Херсонесі, і все це, відповідно, має лягти на репарації росіян”, – додав міністр.

Окрім цього, з початку ведення росією повномасштабних військових дій на території України з багатьох українських музеїв, які були розташовані на тимчасово окупованиих територіях, орки поцупили безліч цінних експонатів і деякі з них “випливли” в російських музеях. А це потребує особливого додаткового розслідування як із боку правоохоронних органів, так і зі сторони ЮНЕСКО. 

Нагадаємо, нещодавно Червоний Хрест України закликав партнерів з міжнародного Руху Червоного Хреста запровадити “жорсткі заходи” щодо російського Червоного Хреста – після того, як стало відомо, що він збирає гроші для сімей мобілізованих, які воюють проти України.

Раніше ми повідомляли, що в результаті бомбардування Праги у 1945 році, був знищений Музей визвольної боротьби України, а вцілілі скарби вивезено “освободітєлями” з НКВС до СРСР.

Схожі публікації

Залишити коментар