Українці Фінляндії допомагають військовим України

від Комарі Альберт

Відома фінська диригентка і волонтерка українського походження Даля Стасевська разом із родиною з самого початку війни активно допомагає рідній Україні і вже не вперше завітала на батьківщину з черговими донатами.

Чергові відвідини Далі до України відбулися якраз у жовтні і цього разу фінська українка привезла авто для військових ЗСУ, військове спорядження і 20 000 вовняних шкарпеток, які спеціально для українських захисників сплели у фінських родинах.  

“Коли Росія розпочала війну з Україною, ми з родиною зрозуміли, що потрібно допомагати Україні. Ми почали співпрацювати з українським товариством у Фінляндії та збирати кошти разом, – каже Даля Стасевська. – Напередодні зими була думка, як передати тепло нашим воїнам на фронт. Ми вирішили скористатися нашою фінською традицією, а саме зв’язати вовняні шкарпетки.

У кожній фінській родині хтось в’яже вовняні шкарпетки. Тож я запросила до цієї справи мешканців міста Лахті. У місцевій газеті написала невеличку статтю, попросила, щоб за тиждень місцеві зв’язали вовняні шкарпетки, хто скільки може. І після однієї моєї публікації народ почав приходити з вовняними шкарпетками. Я думала, може назбираємо тисячу, але люди постійно йшли й врешті решт вдалося зібрати двадцяти тисяч шкарпеток.

Я змогла цього разу привезти половину, тому що їх дуже багато. Але також ми купили машину, яку залишили для воїнів, теплу спідню білизну, тепловізор та взуття. Кожного разу ми питаємо, що потрібно, збираємо кошти та купуємо, виходячи з наших можливостей. Потім самі привозимо або знаходимо волонтерів у Фінляндії, які можуть доставити в Україну. Ця машина, на якій я приїхала, вже п’ята від нас”.

Даля – дочка емігранта. Її батько – киянин, але він емігрував з України, коли йому було 18 років, і тому вона вважає себе фінкою з українським серцем. Бабуся Далі – теж українка, жила також у країні Суомі і їй було дуже важливо підтримувати українську культуру і передати її дітям.

Зараз відома диригентка дуже вдячна тому, що батько і бабуся знайшли силу і щодня змушували її читати, писати, вивчати вірші та українські пісні. Вони не тільки пробували передати мову, але й любов до України та української культури.

Вперше Даля приїхала в Україну тільки у 1999 році. Саме тоді й почала вживу знайомитися в Україні з українською культурою. А зараз знайшла тут також і музичну родину і має надію, що буде приїжджати сюди частіше, ніж раз на п’ять років.

“Я б хотіла і светри привезти й ще багато іншого. Але шкарпетки забирають мало місця і їх можна зв’язати дуже швидко. Можна зв’язати дві пари за годинку, – зауважує  Даля. – Я знала, що тиждень вистачить, щоб зв’язати шкарпетки і я зможу якомога більше їх сюди привезти. З іншого боку, у Фінляндії без вовняних шкарпеток ніхто не може: ми їх носимо влітку з сандалями й узимку. Такий подарунок і хотіли українцям зробити. 

Справа у тому, що в Україні є вишиванки, у нас є вовняні шкарпетки. Це можна порівняти. Це – наша традиція. Без вовняних шкарпеток не обходиться у жодній фінській родині. 

Але я б ще тут провела паралелі, тому що, коли була фінська війна у 1939 році, фінські жінки зі шкарпетками відправляли своїх синів та чоловіків на війну. Можливо так фіни виявляють солідарність з українцями?”.

Відома диригентка розповідає, що у Фінляндії неймовірно вболівають за Україну всім серцем і душею. Вони з жахіттям дивляться на все, що Україна проходить. Фіни, власне, й самі добре пам’ятають, коли Фінляндія воювала з Росією. Багато людей їздять з допомогою в Україну, хтось читає постійно і допомагає, коли поширює інформацію. Щоб люди не забували. І всі бажають, щоби Україна якнайскорше перемогла. 

“Також привезли трохи техніки. Також є дрони, комп’ютерні таблетки, тепловізори, ліхтарики, спідня білизну для військових, – зазначила українка. – Вона спеціальна, вовняна. Спальні мішки різного виду. Вони в нас двох типів. Такі, у яких можна спати до мінус 30 градусів. А другі – я їх називаю спальні мішки для пінгвінів. Спеціально для вартування на одному місці довгий час. Він витримує до мінус 15 – 20 градусів. З ним можна ходити й оперувати руками.

Ми знайшли у Фінляндії хороший магазин, де викуповують старе обладнання від різних армій світу. Тож ми весь час слідкуємо, що приходить на продаж і, якщо з цього могла б бути якась користь, — одразу викуповуємо”. 

Нагадаємо, Фінляндія надала Україні 9-тий пакет військової допомоги.

Схожі публікації

Залишити коментар