Україна звільнила з російського полону 108 жінок-військовослужбовиць

Україна звільнила з російського полону 108 жінок-військовослужбовиць в результаті чергового обміну полоненими у понеділок, 17 жовтня. Натомість противнику було передано 110 росіян.

Про обмін в Telegram повідомили керівник Офісу президента Андрій Єрмак  та Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

«Це був перший цілковито жіночий обмін. У полоні перебували мами та доньки, яких дуже чекали рідні. 37 евакуйованих з Азовсталі, 11 офіцерів, 85 – рядових та сержантів. З них – 35 захисниць із ЗСУ, 32 – ВМС, 12 – ТрО, 8 – НГУ, включно з 2 із Азову, 5 – ДССТ, 4 ДПСУ та 12 цивільних», – написав Єрмак після обміну.

За його даними, серед звільнених були жінки, які потрапили в полон ще до широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну та були незаконно ув‘язнені в ОРДЛО.

«Люди сиділи з 2019 року в псевдореспубліках за “надто проукраїнську позицію”, яка виражалась в перевезенні гуманітарки для дітей-сиріт, надумані “шпигунство” та “тероризм”. Зараз всі дівчата будуть проходити медичний огляд, реабілітацію. Будуть обіймати рідних, своїх дітей, відновлюватись», – додав керівник Офісу президента.

Омбудсмен Дмитро Лубінець, який особисто зустрів на вільній Україні 108 наших жінок написав:

«Далі звільнених очікує надання медичної допомоги, реабілітація та, за потреби, психологічна та соціальна підтримка. Найголовніше, що жахи полону вже позаду. Україна чекала вашого звільнення і за звільнення кожного військовополоненого та цивільного заручника ми будемо змагатися і далі».

Натомість міністерство оборони росії повідомило про звільнення 110 громадян рф в рамках обміну, “серед яких 72 російські моряки з цивільних суден”. Хто ще був серед полонених росіян, в міністерстві не уточнили.

Перед тим ватажок “ДНР” Денис Пушилін заявляв, що Україна передасть 80 цивільних моряків і 30 військовослужбовців із росії та сепаратистських “республік” Донбасу.

Як повідомлялося 12 жовтня, Україна повернула з російського полону 32-х військових, серед звільнених — офіцери, сержанти та солдати ЗСУ.

Схожі публікації

Залишити коментар