Дубенський замок цього року відсвяткував свій 530-річний ювілей

від Комарі Альберт

Саме 530 років тому, а точніше – у 1492 році, Дубенський замок вперше згадується в писемних джерелах. І цього року ми всі можемо привітати з ювілеєм цю давню архітектурну споруду.

В честь ювілею Дубенська військова адміністрація презентувала замку скриньку з 530-и монет номіналом 1 гривня – по монеті за рік існування замку.

“Шановна команда історико-культурного заповідника, Ваш фронт  – збереження культурного надбання нації та наповнення духовної скарбниці. З цим Ви справляєтеся на відмінно! Ми Вами пишаємося”, – звернувся до працівників замку начальник Дубенської ОВА Всеволод Пекарський.

З нагоди свята у Державному історико-культурному заповіднику Дубна організували міжнародну наукову онлайн конференцію, присвячену 530-річчю першої писемної згадки про Дубенський замок.

До участі у заході запросили істориків, археологів, культурологів, музейників не лише з Рівненщини, а й Київської, Тернопільської, Волинської, Львівської, Черкаської областей, а також з Литви. Теми, які заявлені до презентації, стосуються як давньоруського будівництва XI-XIII ст.ст., так і археологічних знахідок сучасної доби. Науковці з різних регіонів України ділитимуться дослідженнями про визначні пам’ятки історії, культури та архітектури своїх областей. Окремий блок присвячений саме історії Дубенського замку та його експонатів.

Замок князів Острозьких XV ст. в  м. Дубно, Рівненської області – один із найстаріших замків України, який до цього часу несе у собі риси середньовіччя (суворі мури, підземелля зі склепіннями) та парадного стилю (оздоблені ліпниною зали).

Дубенський замок ніколи не був взятий приступом, оскільки був міцно укріплений 73-ма гарматами й надійно захищений річкою Іквою з її багатокілометровими заплавами.

Під стінами замку ламалися татарські списи і шведські шаблі. Тут зберігалися незліченні багатства трофеїв: коштовний посуд, книги, картини, ікони, зброя і захисне озброєння, хутра тощо.

Нині Дубенський замок є окрасою краю та одним із семи чудес України.

Легенда замку

Кажуть, що в 16 столітті під час набігу татарських військ на Дубенський замок почалася сильна паніка. А племінниця Острозького – красуня Беата, вибравшись на вежу, розпорядилася стріляти прямо по загону хана і його наметі. Крім того, Беата сама підпалила вогонь в гарматі, за підсумком – мета була вражена і битва закінчилася. З тих самих часів вежу Дубенського замку називають «Беатка».

Нагадаємо, наразі йдуть суперечки навколо замку Паланок: Угорці Закарпаття категорично проти заміни Турула на Тризуб. А більше про замки в Україні є тут.

Схожі публікації

Залишити коментар