Генасамблея ООН: “Крим, Херсон, Донецьк, Луганськ, Запоріжжя – це Україна!”

від Стожари

Генеральна асамблея ООН 12 жовтня підтримала резолюцію про невизнання псевдореферендумів на окупованих Росією територіях України. Резолюція має назву “Територіальна цілісність України. Захист принципів статуту ООН”.

Резолюцію розглядали на 11-й надзвичайній спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН з 10 жовтня. 143 із 193 країн-членів проголосували за резолюцію, 35 утрималися, 5 — проголосували проти.

Проти: Росія, Білорусь, Сирія, Нікарагуа, Північна Корея. Утримались, зокрема, Алжир, Вірменія, Болівія, Бурунді, ЦАР, Китай, Конго, Куба, Еритрея, Таджикистан, В’єтнам, Зімбабве, Таїланд.

Резолюція відхиляє будь-які зміни в статусі українських областей, закликає держави, міжнародних організацій та спецустанови ООН не визнавати будь-які зміни статусу областей України та вимагає від РФ негайно та безумовно скасувати свої рішення щодо статусу областей України і негайно, повністю і безумовно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд зазначила під час виступу, що як і в 2014 році Росія намагається “перевірити” ключові принципи міжнародного права.

“Яким чином ще можна пояснити таку неповагу до цінностей суверенітету, територіальної цілісності, миру, безпеки? Як іще можна пояснити жахливі напади на мирних жителів та цивільну інфраструктуру цього тижня? Як іще ми можемо пояснити власне ті самі слова Путіна про загрозу використання ядерної сили? Це погрози проти цієї організації, це погрози проти усіх нас… Але ми також чітко доносимо, що ми відкидаємо будь-які спроби анексії Росією, що ми відкидаємо таке ставлення до територіальної цілісності та національного суверенітету, ми відкидаємо подібні дії, тому що віримо в ООН”, — сказала вона.

Представник Китаю в ООН Ген Шуан знову закликав “до діалогу”: “Ми маємо дотримуватися діалогу та залучення політичного вирішення кризи в Україні. Китай глибоко стурбований нещодавньою інтенсифікацією конфлікту та засуджує жертви серед мешканців. Терміново потрібно, щоб сторони утрималися та уникали ескалації конфлікту, щоб запобігти конфронтації, аби вона не вийшла з-під контролю… Криза в Україні має бути вирішена мирним шляхом і ми маємо забезпечити дипломатичне рішення. Проєкт резолюції, поданий на цій надзвичайній спеціальній сесії на голосування не допоможе досягти вищевказаних цілей, тому китайська делегація утримується”.

Представник Франції в ООН Ніколя де Рів’єр наголосив, що “Росія вирішила відкрити шлях іншим війнам”.

“Те, що зараз відбувається у Європі може відбутися завтра деінде. У Азії, Африці, Латинській Америці. Ми повинні не забувати, поки Росія продовжує умисно обстрілювати цивільну інфраструктуру та міста, адже це примножує порушення, які можна назвати воєнними злочинами, Франція ніколи не погодиться, аби усе диктувала “сила” і ніколи не визнає псевдореферендуми чи нелегальну анексію українських територій. Франція продовжуватиме підтримувати Україну суверенітет та територіальну цілісність стільки, скільки буде необхідно”.

Схожі публікації

Залишити коментар