В Канаді до 80-ї річниці УПА презентують англомовну книгу про український визвольний рух 1940-50-х років

від Комарі Альберт

До 80-ї річниці створення Української повстанської армії, у світ в Канаді виходить англомовна книга “Ворожі архіви. Радянські протиповстанські операції та Український націоналістичний рух”

Книга мовою фактів та документів із розсекречених архівів КҐБ має розповісти західній аудиторії про особливо і нахабно міфологізовані совєтською пропагандою сторінки українсько-російських відносин.

Авторами даної праці є український історик, екс-голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, дослідник історії Другої світової війни та українського визвольного руху, та канадський історик, географ Любомир Луцюк, який досліджує українське питання в зовнішній політиці США та Великої Британії, а також проблеми українських мігрантів після Другої світової війни. Переклала книгу журналістка, редакторка й дослідниця Марта Дарія Олійник. 

“Видавничий проєкт, робота над яким тривала впродовж останніх 10 років, вийшов в Канаді у видавництві університету МакГілл англійською мовою”, – повідомила директорка Центру досліджень визвольного руху Дарія Гірна. 

Самий же ж Володимир В’ятрович зазначив, що це – найбільша колекція, яка дає можливість зрозуміти історію повстанського руху 1940–50-х років.

“Коли я працював у Сполучених Штатах Америки в Гарварді, то побачив як мало первинних джерел з історії Української повстанської армії, Організації українських націоналістів, доступні для західних вчених, як мало вони використовуються. Це – найважливіші документи структур підпілля, а з іншого боку – найголовніші документи радянської каральної системи про боротьбу з повстанським рухом”, – додав історик. 

Читайте також: В Україні реабілітували останнього бійця УПА, якого розстріляли в СРСР

У книзі зібрано 161 документ з архіву Служби безпеки України: документи УПА та ОУН, конфісковані радянськими спецслужбами, та документи самого НКВД-КГБ, де йдеться про боротьбу із українськими повстанцями.  Світлини у книзі теж походять із архівів СБУ та Центру досліджень визвольного руху. Частина з них доступна онлайн на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.  

Офіційний реліз книги запланований на лютий 2023 року. Втім, передпродаж доступний на сайті видавництва та на Amazon вже зараз. 

Читайте також: Розсекречено великий архів УПА, знайдений у лісі на Львівщині

Ми повідомляли, що проєкт “Українська книжкова поличка” функціонує вже у 18 країнах, серед яких країни Європи, Азії, Близького Сходу, а незабаром книжки для українських дітей з’являться і в Африці.

Раніше в Канаді видали книгу відомого історика Володимира В’ятровича про польсько-українську війну видали англійською мовою у Канаді

Схожі публікації

Залишити коментар