Нобелівська премія миру 2022 року прямуватиме в Україну!

від Стожари

Українство сьогодні має видатну ґратуляцію – Нобелівська премія миру за 2022 рік прямуватиме в Україну! Вітаємо за нескореність і титанічну працю Центр Громадянських Свобод / Center for Civil Liberties та особисто керівника Олександру Матвійчук / Olexandra Matviychuk, котрі, поряд з іншими, стали цьогорічними номінантами.

«Лауреати Премії миру представляють громадянське суспільство у своїх країнах. Вони протягом багатьох років просували право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали визначних зусиль для документування воєнних злочинів, порушень прав людини та зловживання владою. Водночас вони демонструють значення громадянського суспільства для миру та демократії» – зазначив Нобелівській комітет під час оголошення сьогодні в Швеції номінантів.

Принагідно і з приємністю зазначимо про інших достойних лауреатів премії Нобеля, котрі народилися в Україні й у даний час проживають в інших країнах:

Роалд Гоффман (Roald Hoffmann), нар. 18.07.1937 у м. Золочів (Львівщина), лауреат Нобелівської премії з хімії за 1981 р., громадянин США;

Євген-Зенон Стахів, нар. в 1944 р. у м. Львів, лауреат Нобелівської премії миру за 2007 р., громадянин США;

Світлана Алексієвич (Святлана Алексіевіч), нар. 31.05.1948 у м. Івано-Франківськ (на той час Станіслав), лауреат Нобелівської премії з літератури за 2015 рік, білоруска, в даний час проживає в одній з країн Європи.

Українське суспільство володіє значною кількістю достойних інтелектуалів, чи дотичних до українства, котрі є елітою світового соціуму. Мусимо через пізнання та просвітництво інформувати наших сучасників із нобелівським рухом, до якого безпосередньо причетна й Україна, як видатним феноменом людської геніальності, що розвивається й благодійно впливає на суспільний прогрес.

Євгеній Захарчук (за матеріалами Громадської організації “Україна-Європа-Світ”, Львів)

Схожі публікації

Залишити коментар