У росії може бути сотні іранських дронів-камікадзе

від Стожари

росія отримала від Ірану сотні дронів-камікадзе Shahed-136, які росіяни маркують як “Герань” та використовують для атак в Україні.

Росія доставила дрони з Ірану транспортними літаками Іл-76, заявив 5 жовтня речник Повітряних сил України Юрій Ігнат під час телемарафону “Єдині новини”.

“Можна говорити про сотні Shahed-136, які росіяни маркують як “Герань”. Не треба їх так називати, бо ми розуміємо, звідки ноги ростуть. Це іранський дрон Shahed-136. Відповідні дипломатичні ноти вже виставлені іранському уряду”, – сказав він.

Юрій Ігнат припускає, що росіяни налагодили й інші шляхи транспортування іранських дронів. Відтак назвати точну кількість безпілотників-камікадзе, що має на озброєнні армія РФ, важко. Але лік іде на сотні.

Разом з тим, Іран заперечує відправку своїх безпілотників до росії для використання у війні проти України. А росіяни замасковують їх та маркують як “Герань”.

За даними розвідки США, Іран передав рф дрони в серпні. Йдеться про дві моделі: Shahed 136 (aka “Герань-2”) і Mohajer-6. Перший – це дрон-камікадзе. Він має трикутне крило зі стабілізаторами на кінцях, бойову частину, систему оптичного наведення, гвинт і двигун. Такий БПЛА може літати на відстань до 2000 км.

Що стосується Mohajer-6, то це ударний безпілотник. Він оснащений двигуном Rotax Aircraft Engines, який дає змогу літати дрону зі швидкістю до 200 км/год і на висоті 5.4 км. У нього є камера з мультиспектральним сенсором, лазерний далекомір і дві підвіски для авіабомб.

На початку вересня США ввели санкції проти трьох компаній з Ірану, що виробляють ударні безпілотники, які постачаються до РФ.

Тоді Міністерство закордонних справ України викликало тимчасового повіреного у справах Ірану через постачання країною зброї Росії, яку агресор використовує у повномасштабній війні. У МЗС заявили, що це — недружній акт, який серйозно шкодить українсько-іранським відносинам. Посла Ірану позбавлять акредитації, а кількість дипломатичного персоналу іранського посольства в Києві значно скоротять.

Нагадаємо, 5 жовтня близько 3:00 по місту Біла Церква росіяни вдарили іранськими дронами-камікадзе Shahed-136. Усього було шість влучань та вибухів. Постраждала одна людина. Також зазнала пошкоджень інфраструктура.

Схожі публікації

Залишити коментар