Кінець Імперії зла. Танки в Москві під українськими прапорами

від Стожари

Унікальна світлина 1991 року. Москва. Путч. Вулицею російської столиці поважно їде бойовий танк з великим синьо-жовтим прапором незалежної України, а москвичі радо вітають українських танкістів!

Цими днями, тільки 1991 року, розпочався розпад Радянського Союзу. 3 жовтня 1993 року, будівлю Державної Думи в Москві розстріляли з танків.

29 років тому, увесь СРСР прокинувся під звуки “Лебединого озера” Чайковського. У телевізійних новинах чинного президента країни оголосили хворим. Оточення Горбачова оголосило надзвичайний стан і взяло владу у свої руки. Їхня мета – зупинити розвал Радянського Союзу. А тодішній лідер РСФСР Борис Єльцин видерся на танк і закликав чинити опір заколотникам.

Бої між прихильниками президента Бориса Єльцина і Верховної Ради відомі історії як Розстріл Білого дому, або Жовтневий путч.

Так, 29 років тому в Росії розвернулася одна з головних політичних криз в її пострадянській історії. Тодішні республіки, серед них і Україна, не підтримали переворот та використали його як можливість позбутись домінування Москви. Історики називають ці події – невтраченим шансом українців здобути Незалежність.

За три дні спротиву військовий переворот у Москві захлинувся. Заколотників заарештували, а путч став поштовхом для проголошення незалежності радянських республік, зокрема і України.

Політв’язень Григорій Куценко згадував, що українців у Москві під Білим домом було кілька сотень. “Тоді до Москви приїхало багато українців з Харкова, Дніпра, Києва, Одеси, з Донеччини були, з Криму були хлопці і навіть з Сибиру”, – говорив він.

На відеохроніці залишилися жовно-сині прапори. Учасник тих подій Георгій Лук’янчук розповідав, що їх пошили дружини. “Купити тканину тоді була велика проблема. Жовту знайшли десь у Підмосков’ї, а синю везли з Азербайджану. “Всі такі дивляться на мітингах, ці демократи російські, і питають: а це чиї прапори? Нової Росії? Ні, нової України!”, – згадував учасник тих подій.

Відповідаючи на запитання журналістів – чи міг тоді український активіст, стоячи пліч-о-пліч з росіянами на площі у Москві, уявити, що сьогодні Росія у своїй більшості буде вважати українців ворогами і піде війною на сусіда, активіст говорив: “Звичайно ніхто так не думав, тоді сподівалися, що з тоталітаризмом уже покінчено, ну і імперським шовінізмом, ми думали, що вони вже перехворіли і в принципі десь воно теж піде в минуле… По суті прихід Путіна і команди КДБ колишньої до влади – у сфери економіки, політики, на всі щаблі – це по суті те ж ГКЧП тільки відтягнуте у часі. Звичайно ми не сподівалися, що буде такий різкий перехід – аж до війни, до катастрофи фактично міждержавних відносин і взагалі стосунків між росіянами та українцями. Те що росіяни повелися на це і ведуться, підтримують політику Путіна, готові воювати навіть з Україною повномасштабно, я думаю, це результат пропаганди. Ми знаємо, що робила пропаганда сталінська в ті часи, коли всі навколо були вороги, – і ззовні, і всередині ворогів повно, в таборах сиділи мільйони людей, скористалися тими ж методами – сталінськими, геббельсівськими – для того щоб тримати суспільство у повній покорі”.

Історія рухається по спіралі й скоро Імперія зла впаде, а прапор України буде гордо майоріти на вільних українських землях.

Схожі публікації

Залишити коментар