У Відні біля офісу МАГАТЕ вимагали безпеки для українських АЕС

від Стожари

У Відні, під будівлею МАГАТЕ, відбулася акція “Безпека українських атомних станцій — безпека всього світу”.

Організували її ГО “Save Dnipro”, спільно з “Центром української перемоги” та представниками української діаспори Відня.

Про це Порталу української діаспори “Стожари” повідомили учасники акції.

Мета акції – привернути увагу учасників 66-ї щорічної генеральної конференції МАГАТЕ, яка саме розпочала роботу у Віденському міжнародному центрі, до питання безпеки українських АЕС в умовах війни та провокацій з боку росії.

“Якщо на території України відбудеться ядерний вибух, то це буде проблема не лише України, а й країн-сусідів. По-перше, це ті країни, які безпосередньо межують з Україною: Польща, Румунія, Угорщина, Словаччина, Чехія. І, звичайно, це буде стосуватися і тих країн, які розташовані трохи далі. Німеччина, Австрія також можуть постраждати від ядерної загрози”, — розповіла Наталія Веселова.

Учасники заходу інсценували наслідки ймовірної аварії, спричиненої російськими військами на найбільшій атомній електростанції Європи – Запорізькій АЕС. Після аудіоповідомлення з попередженням про катастрофу внаслідок влучання російської ракети в один з атомних реакторів активістів у футболках з назвами країн ЄС, “російський ядерний терорист” посипав “ядерним попелом”.

“Цією акцією ми хотіли нагадати, що у випадку ядерної катастрофи, вчиненої російською федерацією, Україна не буде єдиною жертвою, а постраждає весь континент. Тому задуматися необхідно всім уже зараз і зробити все можливе для демілітаризації українських АЕС та недопущення будь-яких провокацій з боку російський терористичних військ”, – зазначив один з організаторів, активіст базованої у Відні організації Mrija Андрій Каріоті.

Ініціатори заходу також звернулися з колективним відкритим листом, який підписали більш як 50 громадських організацій, до представників країн – учасниць генеральної конференції, керівних і виконавчих органів МАГАТЕ. Зокрема, вони вимагають призупинити права росії як члена МАГАТЕ та припинити все поточне технічне співробітництво і науково-технологічні обміни між Агентством та російськими “росатомом” і “росенергоатомом”.

Схожі публікації

Залишити коментар