Волонтери роблять з утилю потужні повербанки для ЗСУ

Пʼятеро киян з початку повномасштабного вторгнення організували свій стартап для допомоги Збройним силам України.

Про це пише видання Вечірній Київ.

Команда вже шостий місяць складає повербанки, живильним елементом яких є використані електронні сигарети. Ці гаджети безкоштовно передають військовим. Загалом команда уже відправила на фронт 471 повербанк різної потужності.

Спочатку проект стартував на Західній Україні, його організували  волонтери-переселенці. Натхненником стартапу став Іван Волинець. Варто зазначити, що повербанк із використаних акумуляторів не перший його винахід – раніше хлопець створював прототипи приладів нічного бачення для військових.

Після різних експериментів з корпусами, «футляром» для повербанку стала звичайна каналізаційна труба, яку нарізають залежно від потрібної потужності повербанків. Кришки-заглушки для неї закуповують у будівельних магазинах, а от кришку у якій є спеціальні роз’єми під зарядку для рацій почали друкувати на 3-Д принтері, бо таких на ринку не було.

«Привезли в евакуацію найцінніше — 3-Д принтер. І він дуже став нам у пригоді», — розповідає Іван.

На начинку для перших повербанків вистачило своїх запасів електронних сигарет. А потім завдяки соцмережам люди почали надсилати свої використані е-цигарки.

Процес складання акумуляторів пішов значно швидше, коли у команди з’явилася група підтримки — місцеві, студенти з Ірпеня та підлітки, які фактично щодня приходили і допомагали розкручувати та сортувати елементи сигарет.

В «асортименті» команди є повербанки двох видів. Менші — на 17 тисяч мАмпер/год та більші — на 34-тис. мАмпер/год. Їхньою особливістю стало те, що вони обладнані гніздом для підзарядки рацій — і це виявилося знахідкою для військових.

Друзі перебували на Заході України до кінця весни, а потім повернулися у Київ. Питання чи продовжувати працювати навіть не стояло — потреба у гаджетах не зменшилася. Через впізнаваність проєкту у соціальних мережах почали звертатися дедалі більше військових та волонтерів.

Нині команда налагоджує виробництво нових і набагато потужніших заряджувальних пристроїв, що мають орієнтовно 125 тисяч мАмпер/год.

Вони мають 2 «фірмові» роз’єми для рацій, а також ним можна підзарядити ноутбук та одразу 5 мобільних телефонів. Через інвертор до цього повербанку можна підключити будь-який інструмент, що працює на електриці, поки в межах 1 кв. Для військових це дуже важливо, бо не всюди є можливість використовувати генератори, оскільки вони досить гучні.

Друзі впевнені, що навіть після війни такі прилади будуть потрібні у побуті. А також команда розуміє, що сьогодні чимало електронних цигарок просто викидають у сміття, а потім вони потрапляють на полігони, отруюючи землю. Саме тому вже ведуться перемовини про збір цигарок у різних великих та малих бізнесах України.

Як повідомлялося, 9-річний школяр Данило живе власноруч шиє екоторбинки, на зібрані від продажу кошти – допомагає ЗСУ.

Схожі публікації

Залишити коментар