Як українцям зареєструвати дитину, народжену в іншій країні – роз’яснення Мін’юсту

від Стожари

Багато українців у зв’язку зі збройною агресією російської федерації були змушені залишити Україну. При цьому за кордоном громадянам України доводиться вирішувати чимало юридичних питань, серед яких і реєстрація народження дітей.

Державну реєстрацію народження дитини, яка з’явилася на світ за кордоном, проводять дипломатичні представництва або консульські установи України. Про це повідомляє Міністерство юстиції у Фейсбуці.

“Державну реєстрацію актів цивільного стану, у тому числі народження фізичної особи та визначення її походження, відносно громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва або консульські установи України”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків.

Читайте також: Як українцям з-за кордону подати заяву на призначення пенсії: cудова практика

Документи, видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

“Враховуючи наведені положення законодавства, проведення відділом державної реєстрації актів цивільного стану України державної реєстрації малюка можливе, якщо реєстрація народження дитини, народженої в іншій державі, не була проведена компетентним органом такої держави або дипломатичним представництвом чи консульською установою України”, – додали в Мін’юсті.

У своєму блозі, адвокат, кандидат юридичних наук Володимир Кістяник нагадує, що проживання за кордоном не є поважною причиною для пропуску строку прийняття спадщини.

Схожі публікації