Сіді Таль, або Сореле Біркенталь. “Аідише нешуме”

від Комарі Альберт

Вистава “Сіді Таль. Аідише нешуме” в Чернівецькому драматичному театрі імені Ольги Кобилянської про маленьку дівчинку Сореле Біркенталь з чернівецького передмістя, яка згодом стала славетною артисткою Сіді Таль, відомою в усьому світі, як ніколи є актуальною цього року і за цих обставин.

З початком повномасштабного вторгнення в Україну тема єврейства набула особливої актуальності. Знищення одним народом іншого, боротьба за свою гідність, за свободу та вільну творчість – ці виклики знову постають перед нашим суспільством. І ми знаємо, що зможемо їх подолати.

Завдяки таким виставам, як “Сіді Таль. Аідише нешуме”, глядачі зможуть дізнатися про історію життя відомих усьому світі людей, пізнають епоху і час, в які випало жити, любити, творити цим головним героям вистави, побачити у трагічному смішне, а в комічному – важливе.

Цьогоріч – 110 років з дня народження Сореле Біркенталь/Сіді Таль, і спектакль, створений за п’єсою Неди Неждани – найкращий подарунок до відзначення цієї пам”ятної дати.

Напередодні спектаклю в Чернівецькій обласній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка відбулася творча зустріч з творцями вистави – режисеркою-постановницею, народною артисткою України Людмилою Скрипкою і завідувачкою літературною частиною театру, режисеркою, журналісткою і драматургинею Світланою Новицькою.

Розмова була про створення вистави, яка охоплює життєвий і творчий шлях Сіді Таль – прими єврейського театру Східної Європи. Людмила Скрипка розповіла, як до цієї події йшла понад п’ять років. Від ідеї племінника актриси, продюсера спектаклю Давида Гуттманна – до самого написання п’єси, від пошуків сценічного втілення – до цікавих знахідок і рішень, коли Сіді Таль на різних етапах її життя грають на сцені одразу три акторки: Мар’яна Тимчишин та Заслужені артистки України Лариса Попенко і Валентина Головко.

Підхід дійсно дуже цікавий, адже прагненням авторів було показати життя видатної співачки у різному віці,  в різних країнах, режимах і умовах, а також у різних епохах ХХ століття.

Дуже особливо і особисто сприйнялося всіма присутніми завершальне побажання організаторки й ведучої цікавої імпрези – завідувачки мистецьким відділом бібліотеки Любові Шилюк – “Будьте щасливими в парі у житті й творчій самореалізації, як було у Сіді Таль й Пінхаса Фаліка!».

“Аідише нешуме” в перекладі з ідишу – дуже особливої мови європейських євреїв, якої, фактично, в побуті вже не існує – означає “єврейська душа”. Саме так можна сказати про артистку єврейського театру, видатну чернівчанку Сіді Таль, якій цього року виповнюється 110 років.

Вона була великою зіркою свого часу і залишається нею і в сучасній світовій культурі. Разом зі своїм чоловіком Пінхасом Фаліком вони пройшли важкий творчий шлях. Їх кохання тривалістю у 58 років, на тлі трагічних подій історії ХХ століття, стало справжнім гімном найвеличнішому з почуттів. Це зіркове подружжя на власному прикладі довело, що, як би не складалося життя, які б труднощі не виникали, а боротися за своє щастя треба завжди і жити завжди треба саме на повну силу.

Пінхас Фалік направду був неперевершеним творчим менеджером. Він завжди вмів зробити так, щоб до нього у філармонію намагалися приїхати найвідоміші артисти. На хвилиночку, більшість східноєвропейського мистецького бомонду проходила через Чернівці. А свідком культурного тріумфу міста тих часів був юний Давид Гуттманн – племінник зіркового подружжя.  І пан Гуттманн давно виношував ідею створення творчого проєкту, присвяченого Сіді Таль і Пинхасу Фаліку. І саме він вклав свої меценатські кошти в реалізацію вистави.

«Завдяки таланту акторів ми не тільки побачили, а й відчули світ артистки Сіді Таль, – ділиться враженнями відома буковинська журналістка, мистецтвознавець Олена Чайка. – Ми насолодилися зоряною піснею, якою стала для артистки Валентини Головко роль Сіді Таль. Ми впізнали характер Пінхаса Фаліка – люблячого чоловіка й незмінного продюсера актриси. Направду, було враження, ніби знову зустрілася з Пінхасом Абрамовичем, якого знала, працюючи у відділі культури чернівецької газети».

Раніше ми розповідали, що Сіді Таль – єдина в світі жінка, яка виступила в образі Чарлі Чапліна

Схожі публікації

Залишити коментар