Приєднання України до зони роумінгу ЄС стало реальністю

від Комарі Альберт

Україна невдовзі приєднається до зони роумінгу ЄС, що дасть можливість українцям здійснювати дзвінки та користуватися мобільним інтернетом у країнах Євросоюзу за домашніми тарифами.

Про приєднання до пільгової зони ЄС заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у своєму щорічному зверненні “Про становище Союзу” в Європарламенті.

“Ми включимо Україну в нашу європейську зону вільного роумінгу. Наші доріжки солідарності користуються великим успіхом. Виходячи з усього цього, Єврокомісія буде працювати з Україною для забезпечення безперешкодного доступу до єдиного ринку. І навпаки”, – заявила Урсуля фонд дер Ляєн.

Президентка Європейської Комісії виступила з посланням про стан Союзу перед Європейським парламентом, підбиваючи підсумки досягнень минулого року, а також розглядаючи спільні виклики та представляючи пріоритети на наступний рік для Європи та за її межами під час щорічної програмної промови “State of the European Union”.

Також вона зазначила, що Україна вже є технологічним центром, що розвивається, і домом для багатьох інноваційних молодих компаній.

Денис Шмигаль пояснив, що єдиний роумінговий простір з ЄС дасть можливість здійснювати дзвінки між ЄС та Україною без додаткових витрат та дозволить українцям користуватися мобільним інтернетом за домашніми тарифами.

Приєднання України до мережі безкоштовного роумінгу ЄС стало можливим після того, як 5 вересня Україна приєдналась до програми “Цифрова Європа” із загальним бюджетом 7,5 мільярда євро. Це сталося у Брюсселі під час засідання Ради асоціації Україна-ЄС. Тоді питання приєднання до зони роумінгу ЄС почали вивчати як з комерційної так і юридичної сторони.

Відзначимо, що для громадян ЄС ця зона діє з 15 червня 2017 року –  вони користуються своїм мобільним пристроєм під час подорожей ЄС, сплачуючи ті самі ціни, що й удома.

Важливо підкреслити, що для українських абонентів мобільного зв’язку зараз уже діють знижені тарифи на роумінг, тому що мобільні оператори домовилися з європейськими колегами про більш гнучкі умови та спеціальні ціни для українських біженців.

Зараз діє програма допомоги для біженців в ЄС “Роумінг як вдома”. За даними Міністерства цифрової політики, наразі близько 70 європейських операторів надають українцям безкоштовний роумінг.

Схожі публікації

Залишити коментар