Львівський “BookForum” цього року відбудеться в новому форматі

від Комарі Альберт

З 6 по 9 жовтня цього року у Львові 29-й міжнародний BookForum. Через повномасштабне вторгнення Росії цьогоріч його проведуть у новому форматі.

“Україна сьогодні є ключовим бастіоном у боротьбі за світовий мир та цінності. Ми готуємо захід, під час якого на її підтримку прозвучать потужні голоси практично з усіх континентів, а українські серед них – найважливіші”, – зазначила програмна директорка та кураторка фестивалю Софія Челяк.

Відомо, що до курування програмою долучився письменник та спеціаліст з пропаганди Пітер Померанцев.

Організатори хочуть за допомогою культури пояснити іноземцям, що і чому зараз відбувається в Україні і з Україною. Крім цього, прагнуть показати українській аудиторії, якою потужною зараз є підтримка України у світі та наскільки українські автори та їхня експертиза важливі для міжнародної спільноти.

Філіп Сендс, Генрі Марш, Ювал Ной Харарі, Джонатан Літтель, Ніл Гейман, Майкл Катакіс, Олександр Михед, Севгіль Мусаєва, Олена Стяжкіна, Вадим Карп’як та багато інших спікерів, сформують порядок денний на міжнародній арені.

“Це честь та привілей – бути частиною 29-го Львівського BookForum, – каже Ніл Гейман, письменник-фантаст, автор відомих на весь світ творів “Американські боги” та “Зіркова пил”. –  Навіть у темні дні війни фестиваль продовжує сміливий акт опору та дозволяє таким письменникам, як я, солідаризуватися з письменниками та читачами України. За допомогою Hay Festival програма Lviv BookForum може охопити мільйони людей у всьому світі. І це стосується кожного, де б ви не були. Приєднуйтесь, слухайте та вчіться!”

Організатори зауважують, що основне завдання BookForum 2022 – на міжнародному рівні порушити питання покарання російських пропагандистів нарівні з військовими злочинцями та сприяти організації міжнародного трибуналу для замовників і виконавців найбільшої війни в Європі з часів Другої світової.

Упродовж чотирьох днів гості Форуму дискутуватимуть на такі теми:

  • Про те, як війна в Україні змінить Європу говоритимуть Філіп Сендс, Тетяна Огаркова, Володимир Єрмоленко та Міша Ґленні
  • Про імперіалізм та ідентичність спілкуватимуться Олена Стяжкіна, Абдулразак Гурна, Ігор Померанцев, Лідія Качо, Джон Лі Андерсон
  • Про пропаганду та покарання пропагандистів обговорюватимуть Філіп Сендс, Бруно Масаеш, Пітер Померанцев, Люба Цибульська, Емма Вінберг

З повною програмою Львівського Book Forum 2022 можна ознайомитись за покликанням.

За словами програмної директорки Львівського міжнародного BookForum та кураторки фестивалю Софії Челяк, культурний фронт є антиподом пропаганди, що стала винуватцем війни на рівні з її замовниками. Саме тому голос культури має бути озвученим та почутим.

“Роль публічних інтелектуалів завжди була в тому, щоб не просто осмислювати дійсність, але і впливати на певні політичні рішення, – зауважує Софія Челяк. – Саме культурний істеблішмент починає дискусії, які зрештою відбиваються на ключових подіях світу. Наша програма побудована так, щоб висвітлити незручні запитання, на які може не бути однозначної відповіді. Тому нам важливо почати дискусію, яка стане зброєю у перемозі над Злом, що відбувається зараз”.

У межах BookForum відбудеться 20 подій за участі понад 40 авторів з України, Великої Британії, США, Мексики, Сирії, Португалії, Франції, Ірану та Танзанії.  Завдяки підтримці одного з найбільших світових літературних фестивалів Hay Festival (Велика Британія), трансляцію події побачить увесь світ. Тоді як відвідати захід у Львові зможуть лише 100 спеціальних гостей за особистими запрошеннями.

Серед ключових тем фестивалю: жінки та війна, гроші та культура, пропаганда, воєнні злочини та пам’ять.

BookForum відбудеться за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у межах “Сезону культури Британія/Україна”. За сприяння Британської Ради та Українського інституту, а також Українського інституту книги, ZINC, Open society foundation та Суспільного мовлення.

Схожі публікації

Залишити коментар