Німеччина і Україна – разом! Нові міста-побратими – Дюссельдорф і Чернівці

від Комарі Альберт

В цей нелегкий для України час дуже важлива увага з боку європейської спільноти, тому, якщо співпраця між містами та регіонами України з містами та регіонами європейських країн мала велика значення і в мирні часи, то тепер це – просто неоціненне зближення.

Цього тижня у Чернівцях підписали угоду про побратимство з німецьким містом Дюссельдорф. Відповідні урочистості відбулися у сесійній залі Чернівецької міської ради.

Угоду між містами підписали мер Дюссельдорфа Стефан Келлер та мер Чернівців Роман Клічук. Звичайно, чернівецький очільник подякував за підтримку меру Дюссельдорфа та усій німецькій делегації.

“Співпраця між Дюссельдорфом та Чернівцями триває з 2016 року. З березня 2022 року у нас розпочалася нова історія співпраці, адже Чернівці й Дюссельдорф задекларували бажання стати містами-побратимами”, – сказав Роман Клічук.

Мер Дюссельдорфа Стефан Келлер у свою чергу зазначив, що зараз українці захищають демократію та свободу всієї Європи і саме тому час для зближення важливий, як ніколи.

“24 лютого 2022 року змінило наше ставлення до росії. Ми вирішили припинити 30-річні партнерські стосунки із москвою. Натомість, вирішили укласти нові партнерські стосунки із містом Чернівці. Представники влади Дюссельдорфа підтримали цю пропозицію. Ми переконані, що повинні підтримувати Україну.  Україна захищає наразі не лише свої кордони, вона захищає демократію та свободу Європи. Це – побратимство, яке офіційно скріпимо підписами, буде тривалим”, – зазначив Стефан Келлер.

Також Стефан Келлер зауважив, що багато представників єврейської громади Дюссельдорфа мають чернівецьке коріння або безпосередньо є вихідцями з Чернівців.

Співпраця міст буде реалізовуватися через обмін делегаціями, художніми та спортивними колективами, виставками, а також літературою, кінофільмами, фотоматеріалами про життя міст. Відбулося також підписання угоди про співпрацю між Чернівецьким університетом та університетом Дюссельдорфа.

                 

Вварто відзначити, що з моменту повномасштабного вторгнення місто Дюссельдорф в достатньо короткий термін надало всебічну підтримку Чернівцям: як надання гуманітарної допомоги для ВПО, так і надання вживаної комунальної техніки для наших комунальних підприємств.

Дюссельдорф – одне з найсучасніших і економічно розвинених міст Німеччини,  розташоване на заході країни. Поряд із Берліном, Гамбургом, Мюнхеном, Франкфуртом-на-Майні Дюссельдорф утворює п’ятірку міст, в яких зосереджена промислова, економічна та фінансова міць країни.

Також це місто є одним із найважливіших транспортних центрів Німеччини, володіє одним з найбільших аеропортів і вокзалів в країні. Самий же аеропорт є третім за величиною в Німеччині.

Дюссельдорф також є одним із провідних телекомунікаційних центрів у Німеччині. Місто є домівкою для представників багатьох етнічних груп, що ріднить його з Чернівцями.

Схожі публікації

Залишити коментар