Україна закликала науковців провести дослідження фіктивного членства рф в ООН

від Стожари

Україна закликала культового американського професора Тімоті Снайдера підтримати дослідження незаконності зайняття росією місця СРСР в Радбезі ООН і самій організації.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Перший віце-спікер Верховної Ради України Олександр Корнієнко, голови Комітетів та голови парламентських делегацій України в міжнародних інституціях звернулись у відкритому листі до культового американського професора Тімоті Снайдера з проханням підтримати в наукових колах дослідження незаконності зайняття російською федерацією місця СРСР в Раді безпеки ООН і самій організації.

Депутати посилаються на порушення Статуту ООН, який передбачає прийняття нового члена до організації через процедуру голосування Генеральної Асамблеї, відсутність згадки про рф у Статуті ООН в якості постійного члена Ради безпеки. Підписанти нагадують, що Радянський Союз був офіційно розпущений і припинив своє існування, тому Росія повинна була слідувати процедурі вступу до ООН, таким же чином, як і інші країни колишнього СРСР, окрім України та Білорусі, які були серед країн-засновників ООН.

Народні депутати згадали про свою солідарність з популярною в Україні петицією до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша у якій зазначено прохання надати документи, які засвідчують юридичні підстави членства російської федерації в ООН. Та, у разі відсутності таких документів – припинити фіктивне членство рф в ООН.

У листі парламентарі закликали науковця до підтримки – «Шановний професоре Снайдер! Зважаючи на те, що тридцять один рік поспіль, чиновники ООН ігнорують факт незаконного перебування Росії в ООН – ми звертаємось до Вас з проханням піднести це питання в світовому експертному середовищі, залучивши істориків, юристів, дипломатів.

Ми маємо надію, що розголос факту фіктивного членства Російської Федерації в ООН змусить відреагувати бюрократів ООН, та нарешті позбавить Росію можливості прикривати свої криваві злочини прапором ООН.

Ми прагнемо побачити прапор ООН поряд з прапором України на Запорізькій АЕС.»

Раніше Комітет Верховної ради з питань антикорупційної політики звернувся до Міністерства закордонних справ України з вимогою надати документи і пояснити процедуру за якою рф була допущена до участі в Раді безпеки ООН в якості так званого «продовжувача» СРСР, а у випадку відсутності такої інформації запросити її в Секретаріаті ООН.

Схожі публікації

Залишити коментар