Місія МАГАТЕ вирушила з Києва на Запорізьку атомну електростанцію

від Стожари

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вирушила 31 серпня з Києва на Запорізьку атомну електростанцію.

За повідомленням видання The New York Times, інспекція, яку очолює голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, триватиме чотири доби – з 31 серпня до 3 вересня.

Ця поїздка є найважливішим візитом МАГАТЕ після катастрофи в Чорнобилі в 1986 році, сказав ексчиновник МАГАТЕ Морган Ліббі.

Візиту місії МАГАТЕ від серпня вимагає як Україна – для демілітаризації однієї з найбільших в Європі АЕС, так і Росія – але для “легалізації” окупації українських енергетичних об’єктів.

“Ми хочемо, щоб місія МАГАТЕ на чолі з директором (Рафаелем) Ґроссі знайшла можливість завдяки нашим спецслужбам, коридорам безпеки потрапити на станцію і зробити максимум, щоб уникнути загроз світового масштабу”, – сказав Президент Володимир Зеленський на зустрічі з членами місії.

Він наголосив на необхідності “термінової демілітаризації станції, виведення будь-яких військових Росії з вибуховими речовинами, будь-якою зброєю, звільнення нашої станції, створення демілітаризованої зони та переходу станції під контроль України”.

До складу місії увійшли представники Польщі й Литви, які Україна вважає дружніми. Водночас з ними будуть співпрацювати представники Сербії та Китаю, “дружніх” до РФ. Решта членів – з країн, які здебільшого стояли осторонь війни в Україні або тримали відкритими канали з Кремлем – Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія.

Загалом – 14 експертів. Вони сфокусуються на трьох завданнях: “внести ясність у ситуацію та допомогти усунути суперечливу інформацію щодо стану АЕС, її експлуатації та оцінити умови праці для персоналу”.

Разом з тим, потрібно розуміти, що МАГАТЕ приїде на АЕС, де навколо будуть російські військові, і окупанти всіляко будуть тиснути на співробітників місії та намагатимуться довести, що у них усе під контролем і всі порушення на станції – це наслідки дій ЗСУ.

За словами радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, Україна очікує від місії на інженерно-математичні звіти, а не просто опитування колективу станції, який по суті є заручником російських військових.

Нагадаємо, Росія окупувала Запорізьку АЕС 4 березня. Повідомлення про репресії, пожежі, катування та обстріли – тепер фактично буденність найбільшої в Україні АЕС та третьої за розмірами в Європі. Тут працюють близько 11 000 працівників – енергетиків, буквально на межі гуманітарної катастрофи.

ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має “захищати її” від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Запоріжжя з Києва, але Росія наполягала, що місія має прямувати не через Київ.  

23 серпня міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров у розмові з главою МЗС Франції підтвердив згоду РФ на місію МАГАТЕ на ЗАЕС. 

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 29 серпня супутникова компанія Maxar Technologies опублікувала знімки, з яких схоже, що у даху будівлі Запорізької АЕС утворилися чотири пробоїни.

Наразі 42 країни та ЄС вимагають від Росії вивести війська із Запорізької АЕС та повернути її Україні.

ДОВІДКА. Міжурядова організація МАГАТЕ працює під егідою ООН.

На березень 2022 року до складу агентства входять 175 країн-членів, зокрема й Україна. Головна місія – контроль за мирним використанням атомної енергії у світі. Саме МАГАТЕ має не допускати використання атомної енергії у військових цілях і протидіяти розповсюдженню ядерної зброї.

Схожі публікації

Залишити коментар