Київський рятувальник пробіг 800 кілометрів, щоби назбирати на спецобладнання для ДСНС

від Комарі Альберт

Київський рятувальник Володимир Сковородка пробіг понад 800 кілометрів відстані від столиці України до Варшави, щоб висловити вдячність полякам за допомогу і підтримку під час війни з русньою та назбирати кошти для розмінування українських водойм.

Рятувальник брав участь в “Ультрамарафоні вдячності”, який тривав 14 днів. Під час забігу всі охочі могли підтримувати марафонців донатами. 24 серпня 2022 року Володимир подолав усю дистанцію і добіг до Варшави.

Володимир Сковородка служить у Державній службі надзвичайних ситуацій протягом 9 років. Був рятувальником на пожежному кораблі і водолазом, потім став начальником водолазного відділення і служби аварійно-рятувального загону спеціального призначення. Чоловік слідкував за безпекою на водних змаганнях і долучався до пошуку зниклих під водою людей.

Три роки поспіль Володимир брав участь у різних марафонах. У 2019 році він біг 10 днів по 50 кілометрів з Ковеля до Києва, у 2020 – з Дніпра до Києва, а у 2021 – з Харкова до столиці. Під час цих марафонів збирали кошти на ЗСУ.

Однак цьогорічний марафон став для нього найважчим і найдовшим.

“Ідея побігти народилася за місяць до початку марафону. Я сам дуже полюбляю бігати, та й хотілося якось висловити вдячність польському народу. То чому б не пробігтися від столиці до столиці? Вкласти в це свої емоції і біль”, – говорить Володимир.

Під час довгого ультрамарафонського шляху рятувальника зустрічали численні друзі і колеги, деякі приєднувалися до нього і супроводжували на певних дистанціях.

“Дуже багатьох людей зустрів. Потім багато хто з них мені дзвонив і казав: “Ми перезавантажилися і готові працювати далі. Ти нас підбадьорив”, – згадує марафонець.

Зокрема, у Луцьку до Володимира приєдналися волонтери разом з вівчаркою Тіною, яка також бігла разом із господарем.

Кордон із Польщею марафонець не перейшов, а пробіг. Там до нього приєднався польський рятувальник, який  разом із ним подолав дистанцію у 10 км. А одного разу Володимир заночував у польського фермера, щоб відновити сили.

Біг Володимир і під час сильної спеки, і під час злив. Іноді майку доводилося просто викручувати.

Найважчим був 11 день марафону, коли Володимир подолав понад 78 км.

Я ніколи в житті не бігав 11 днів поспіль. Пізній старт залишив менше часу на відновлення. Але план був 78 км. Тому +78 і бажання фінішувати у той день швидше зробили своє діло”, – описує ситуацію Володимир.

За його словами, найважчим було встати зранку і почати бігти. Перші 10 кілометрів, зазвичай, пробігав без зупинок, а потім робив паузу на 10 хвилин. Підживлював сили виключно спортивним харчуванням, адже часу на звичайну їжу не було. Однак іноді під час шляху їв трохи сала.

Володимир сподівається, що участь у марафоні допоможе назбирати кошти на підводні дрони й металошукачі, необхідні ДСНСникам для розмінування українських водойм.

“Я не знаю, чи назбираємо ми всю необхідну суму, однак якусь частину точно”, – говорить він.

Наразі під час марафону зібрали понад 500 тисяч гривень із необхідних 2 міліонів. І, хоча ультрамарафон наразі добіг свого кінця, внести донат і допомогти назбирати суму ще не пізно!

Схожі публікації

Залишити коментар