Щотижневий дайджест подій пов’язаних з Україною

від Стожари

До вашої уваги огляд подій пов’язаних з Україною (з 15 по 21 серпня) від експертів Центру трансатлантичного діалогу.

Міжнародна підтримка

15.08

Повітряні сили України отримали від Латвії чотири вертольоти Мі-17 та Мі-2 — найближчим часом вони повністю увійдуть до складу авіаційного парку ЗСУ. Крім того, Латвія передала ще шість гаубиць M109. Вони вже беруть участь у боях з окупантами. Латвія є однією з країн, яка надала Україні найбільш істотну підтримку у співвідношенні до ВВП. Латвія поставила в Україну зброї та спорядження на суму понад 200 млн євро.

16.08

Україна отримала 200 млн євро від Італії. Ці гроші надійшли в рамках пільгового кредиту, наданого на 15 років за нульовою відсотковою ставкою. Кошти будуть спрямовані на зарплати педагогічним працівникам установ загальної середньої освіти.

Латвія збирає кошти на Байрактар для України. Латвійці планують зібрати п’ять мільйонів євро.

Фінляндія скоротить кількість віз для росіян удесятеро. З вересня країна прийматиме лише 10 % візових заявок від туристів із Росії – це близько 100 заявок на день. Для деяких груп можуть робити винятки – для журналістів, дисидентів чи активістів.

Латвія продовжуватиме тимчасові дозволи на проживання росіян лише в окремих випадках.

17.08

Низка авторитетних американських експертів, військових та дипломатів закликали Байдена рішучіше допомагати Україні зброєю, зазначивши, що у війні РФ проти України настає вирішальний момент, і на кону зокрема життєво важливі інтереси США.

18.08

Естонія з 18 серпня припинила пропускати російських громадян із шенгенськими візами, які видала країна. Тепер такі візи мають приблизно 25 000 росіян.

Упродовж липня шість найбільших країн Європи не запропонували Україні нових двосторонніх військових зобов’язань. – це перший такий місяць після вторгнення Росії у лютому. Це означає, що, незважаючи на історичні зміни у європейській оборонній політиці, військова допомога Україні, схоже, зменшується – саме тоді, коли Київ починає вирішальний контрнаступ. Такі висновки робить видання Politico.

У Львові відбулася зустріч Зеленського із президентом Туреччини Реджепом Ендорганом. Обговорили питання крадіжки зерна Росією, ядерного тероризму РФ та оборонної взаємодії. Під час зустрічі президенти обох країн підписали меморандум, який передбачає участь турецької сторони в післявоєнному відновленні України.

Зеленський провів зустріч із Генсекретарем ООН Гутеррішем у Львові. Президент України та голова Організації Об’єднаних Націй обговорили напрямки розвитку зернової ініціативи, питання незаконної та примусової депортації українців, визволення з полону наших військовослужбовців та медиків. Окрема увага була приділена темі ядерного шантажу Росії на Запорізькій АЕС.

Уряд Естонії схвалив новий пакет військової допомоги для України, що включає нові партії мінометів та протитанкової зброї, а також ще один польовий шпиталь.

Канада виділить Україні 450 млн канадських доларів на закупівлю газу. Виділені кошти допоможуть українцям підготуватись до опалювального сезону. “Черговий крок солідарності від дружньої Канади. Дякую Джастіну Трюдо, Христі Фріланд та всьому канадському народу за непохитну підтримку у боротьбі за свободу та демократію”, – прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Україна готова до опалювального сезону вже на 70 %.

МВС Латвії пропонує припинити видачу посвідки на проживання громадянам Росії та Білорусі до 30 червня 2023 року.

19.08

Британія виділить для українців 15 млн фунтів на гуманітарку – це приблизно 18 млн доларів. Кошти перерахують на допомогу постраждалим під час війни українцям, зазначили в уряді Сполученого Королівство. Допомогу зможуть отримати до 200 тисяч українських біженців у Польщі та внутрішні переселенці в Україні, зокрема, діти, люди похилого віку та люди з інвалідністю.

Німеччина передала Україні ще три Gepard. Також німецький уряд передав 11 гусеничних бронетранспортерів М113 та тисячу сухпайків. Про це йдеться на сайті німецького уряду.

США надасть Україні новий пакет військової допомоги на 775 млн доларів. Таку допомогу затвердив президент США Джозеф Байден, повідомляють на сайті Білого дому. Гроші підуть, зокрема, на предмети оборонного призначення та послуги Міністерства оборони. Частина з них піде на військову освіту та підготовку українських військових.

20.08

З’явилася інтерактивна карта із масштабами військової допомоги, яку країни світу надають Україні. Її розробили у Кільському університеті у Німеччині. Так, головний військовий донор України – це США, які вже виділили $25,45 млрд. На другому місці – Британія ($4,11 млрд), а на третьому – Польща ($1,83 млрд).

Уряд Німеччини разом з ЄС придбав для ЗСУ 225 високоточних снарядів Vulcano. Такі боєприпаси посилять українські гармати калібру 155 мм. Це високоточні артилерійські снаряди, що можуть знищувати цілі з відривом до 70-80 км.

Військові позиції

На 20.08

Росіяни продовжують завдавати ракетних ударів і здійснювати обстріли цивільних і військових об”єктів на території України. На деяких ділянках намагаються прорвати лінію фронту, але несуть втрати.

На Слобожанському напрямку (Харківська область) росіяни ведуть бойові дії з метою утримання окупованих районів та недопущення контрнаступу підрозділів Сил оборони України, десь намагаються покращити тактичне положення.

На Слов’янському напрямку підрозділи армії РФ намагалися вести штурмові дії, але отримавши відсіч відступили.

На Краматорському та Бахмутському напрямку армія РФ намагається вести наступ, бойові дії продовжуються.

На Южнобузькому напрямку (Херсонська, Миколаївська області) основні зусилля росіян зосереджуються на недопущенні просування українських військ.

Втрати росіян за тиждень 15.08 – 20.08:

Ліквідовано особового складу – 1350

Танків – 43

Бойових броньованих машин – 86

Артилерійських систем/РСЗВ – 38/5

Засоби ППО – 5

Літаків/вертольотів – 108/3

БПЛА – 19

Кораблі/катери – 0

Автомобільна техніка та цистерни з паливом – 98

Спеціальна техніка – 6

У тилу росіян сили української оборони та опору продовжують завдавати ударів по складах, командних пунктах, військових базах.

15.08.2022 – українські військові завдали точкового удару по базі приватної військової компанії “Вагнер”, яка розміщувалася у тимчасово окупованому місті Попасна Луганської області. Знищено, ймовірно, 100 «вагнерівців» із керівного складу.

16.08.2022 – здетонували склади з боєприпасами між селами Майське та Азовське (АР Крим, Джанкойський район). Відстань від лінії фронту 200–250 км. Внаслідок вибухів пошкодження отримала й залізниця біля села Азовське. Нею росіяни доставляли техніку на фронт. Українські військові завдали удару по будівлі СБУ тимчасово окупованого Лисичанську. Також вибухи пролунали у Первомайську Луганська область. Авіація ЗСУ вразила два опорних пункти та два райони зосередження озброєння та техніки ворогів у Новопетрівці Херсонської області та Максимівці Миколаївської. Знищили 23 військових РФ, 152-мм гармати-гаубиці та сім одиниць техніки.

17.08.2022 – було завдано ударів по базі росіян поблизу Нової Каховки (Херсонська область), базі в смт. Кирилівка (Запорізька область), по складу в Ямпільському районі Запорізької області.

18.08.2022 – пролунали вибухи на аеродромі Бельбек у тимчасово окупованому Криму. ЗСУ завдали 4 ударів по накопиченню живої сили, озброєнню та техніці російських військ у Баштанському та Бериславському районах. За даними командування, підтверджені втрати російської армії становлять 73 військові, три танки, чотири пускові установки, радіолокаційна станція до ЗРК С-300, п’ять одиниць техніки та склад боєприпасів.

19.08.2022 – авіація ЗСУ завдала 11 ударів по позиціях російських військ, знищила 17 військових РФ, радіолокаційний комплекс розвідки та контролю стрільби “Зоопарк 1”, чотири одиниці автомобільної та броньованої техніки.

20.08.2022 – у Севастополі (АР Крим) сталася пожежа у будівлі штабу Чорноморського флоту РФ. Штаб був атакований безпілотником. Також вибухи прогриміли поблизу Євпаторії та Бахчисараю. Вибухи на російських позиціях в окупованому Криму, ймовірно, є узгодженою частиною українського контрнаступу і можуть послабити здатність РФ підтримувати свої сили на західному березі Дніпра та захищати їх від контратак, йдеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни.

У військах невизнаних квазі-республік ДНР/ЛНР спостерігається розкол.

14.08.2022 у мережі з’явилося відео, на якому бійці так званої Луганської народної республіки відмовляються воювати на території Донецької області і заявляють про тиск, погрози та шантаж з боку свого військового керівництва. Аналогічне відео військові із Донецької народної республіки опублікували 24.07.2022.

Обстріли за тиждень

15.08

Росія з РСЗВ “Град” обстріляла Салтівський район Харкова, пошкодження зазнали 5 автомобілів, церква та дитячий майданчик. Семеро людей отримали поранення, один із поранених помер у лікарні.

У ніч проти 16 серпня російські окупанти обстріляли п’ять із дев’яти районів Харкова. Під ударами виявився, зокрема, центр міста. Це був один із наймасованіших обстрілів Харкова за останній час.

16.08

Російська армія обстріляла два райони Дніпропетровщини – Криворізький та Нікопольський. Поранено дві жінки, до 2000 чоловік залишилися без світла. Пошкоджено приватні будинки, газопровід, лінія електропередач, два склади із зерном та техніка місцевого агропідприємства. Зафіксовано 40 прильотів з “Градів” та 10 зі ствольної артилерії.

На Житомирщині росіяни вдарили ракетами по військовому аеродрому. Внаслідок влучення пошкоджено злітно-посадкову смугу та кілька одиниць автомобільної техніки. Особовий склад не постраждав.

За добу росіяни 28 разів обстріляли населені пункти Запорізької області. Загалом поліцейські зафіксували руйнування двох багатоповерхівок та пошкодження понад 20 приватних будинків.

17.08

Росіяни в черговий раз завдали удару по мікрорайону Північна Салтівка у Харкові. Основний удар припав на гуртожиток, в якому проживали цивільні, в тому числі і із порушеннями слуху.

Цього ж дня росіяни обстріляли ракетами С-300 один із вузів міста Миколаїв – Чорноморський національний університет ім. Петра Могили. У закладі пошкоджено стіни, у різних корпусах вилетіли вікна, двері, зруйнована стеля та внутрішнє оздоблення. Також цього дня від обстрілів постраждали 27 житлових будинків Миколаєва.

18.08

Харків знову опинився під ударом. У Слобідському районі одна з ракет влучила до 4-поверхового приміщення гуртожитку. Будівлю частково зруйновано.

Внаслідок обстрілів росіянами Харкова 17-18 серпня загинули 17 людей, у тому числі хлопчик 2009 року народження, поранено 42 особи.

18 серпня також обстріляли місто Красноград Харківської області. У Краснограді від рук росіян у власному будинку загинуло подружжя. Їхню 12-річну доньку відкинуло вибуховою хвилею з будинку у двір, дівчинка отримала серйозні поранення.

19.08

З боку с. Водяного Запорізької області ворог накрив вогнем зі ствольної артилерії центр міста Нікополь. Внаслідок обстрілу була пошкоджена будівля школи, банку, магазини, палац урочистих подій, адміністративний будинок, майже 20 багатоповерхівок.

На Донеччині за добу росіяни 24 рази обстріляли мирне населення. Зруйновано та пошкоджено житлові будинки, коледж та машинобудівну академію.

20.08

Росіяни обстріляли місто Вознесенськ на Миколаївщині. Потрапили в п’ятиповерховий будинок та приватні будинки. 9 поранених, із них 4 дітей. Всі діти в тяжкому стані, їх вік від 3 до 17 років.

На Донеччині за добу українські поліцейські задокументували 17 російських обстрілів. Серед вбитих та поранених є цивільні. Росіяни прицільно розстріляли житлові будинки, ігровий майданчик та комунальне підприємство.

21.08

Вночі, 21 серпня, із ствольної артилерії росіяни обстріляли місто Нікополь, Марганецьку та Мирівську громади Нікопольщини. Ушкодження отримали, як багатоповерхівки, так і приватні будинки, автомобілі, господарські будівлі, пошкоджено газопровід та лінії електропередач.

У Донецькій області за добу окупаційні війська здійснили 12 обстрілів, убили та поранили цивільних.

Карта із зазначенням місць найбільших обстрілів за тиждень з 15.08 до 21.08.

Гуманітарна криза

15.08

П’ятьом іноземцям із Великобританії, Швеції та Хорватії, які воювали на боці України, оголосили обвинувачення у найманстві. Усі вони відмовилися визнавати себе винними у так званому “Верховному суді ДНР”.

Моніторингова група “Білоруський Гаюн” вважає, що на території аеродрому “Зябрівка” у Гомельській області Білорусі накопичилася велика кількість зенітно-ракетних комплексів із близько 15-60 ракетами, що може свідчити про підготовку до масованого удару.

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що у місті вже три тижні немає газу, а полагодити систему газопостачання та вчасно розпочати опалювальний сезон росіяни не встигнуть.

Росія знаходиться на “просунутій стадії” планування проведення псевдореферендуму для приєднання так званої ДНР.

16.08

Державне підприємство “НАЕК “Енергоатом” повідомило, що з території Росії здійснили наймасштабнішу хакерську атаку на офіційний сайт підприємства починаючи з 24 лютого.

Ситуація у тимчасово окупованому Енергодарі небезпечна не лише для Запорізької області, а план евакуації з міста та зони ризику радіаційного забруднення коригується з урахуванням воєнної ситуації. Пряма мова Голови Запорізький ОВА О. Старуха: “Якщо взяти 50 км зону обов’язкового відселення, що може виникнути в результаті можливої аварії на АЕС в Енергодарі, то це більше 200 тисяч у нашій області та близько 200 тисяч у сусідній Дніпропетровській область. Міста Нікополь, Марганець, Енергодар, Василівка, Дніпрорудне та інші”.

17.08

Президент Володимир Зеленський повідомив, що російські окупанти ввечері 17 серпня вдарили по гуртожитку у Харкові. У знищеному росіянами гуртожитку у кількох під’їздах проживали люди з порушеннями слуху, вони могли не почути тривогу. Загинули 18 людей, 42 поранені.

У тимчасово окупованому російськими військами Маріуполі черга на фільтрацію для виїзду з міста перевищує 1300 осіб.

18.08

Президент України Володимир Зеленський розповів, що під час зустрічі з генсеком ООН Антоніу Гутеррешем у Львові погодив із ним параметри можливої місії Міжнародного агентства з атомної енергії на окупованій Запорізькій АЕС. Президент Володимир Зеленський закликав генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша задіяти усі механізми ООН задля повернення українських військовополонених на Батьківщину.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що готовий очолити делегацію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

Урожайність під час війни є не гіршою за середню в останні роки, але сільськогосподарська галузь все одно відкинута на роки.

Заступник директора департаменту інформації та друку МЗС РФ Іван Нечаєв заявив, що Москва не сприймає пропозицію про створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС. За його словами, пропозиції щодо демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС неприйнятні, тому що їхня реалізація зробить станцію ще більш вразливою.

19.08

За даними ISW, Міністерство оборони РФ імовірно створює передумови для того, щоб звинуватити Україну в атаці на Запорізьку АЕС. Крім того, росіяни найближчим часом планують зупинити енергоблоки ЗАЕС та відключити їх від ліній зв’язку видачі потужності в українську енергосистему. НАЕК “Енергоатом” зазначає, що зупинка роботи Запорізької атомної станції окупантами наблизить сценарій радіаційної катастрофи.

“У Мелітополі росіяни мають намір провести свій псевдореферендум за місцем проживання “виборців”. Зазначається, що росіяни запланували “прихований референдум”, оскільки розуміють, що не мають достатньої кількості прихильників навіть для створення ілюзії підтримки.

10 суден готуються до виходу з портів “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний”. Крім цього,українські порти отрималивже понад 40 заявокназавантаження українським продовольством на захід. Особливу увагу відомство приділяє експорту продовольства до африканських країн.

Головне управління розвідки повідомило, що у День Незалежності України, 24 серпня, російські окупанти планують провести у тимчасово окупованому Маріуполі показове “судилище” над полоненими захисниками “Азовсталі”. Росіяни планують скопіювати формат Нюрнберзького трибуналу: судилище хочуть провести не безпосередньо над бійцями “Азова” як підрозділу чи над військовими України, а нібито над “ідеологією нацизму”. За задумом росіян, так званий “трибунал” проходитиме у багатьох локаціях, і Маріуполь буде лише першою з них. Іншою такою локацією, за даними розвідки, може бути окупований Херсон.

Російські загарбники загрожують конфіскувати майно батьків, які не віддають своїх дітей на навчання до російських шкіл на тимчасово окупованих територіях Херсонської області.

21.08

Через війну в Україні продовжують гинути тварини у Чорному морі. Кількість загиблих дельфінів перевищує 5 тисяч тварин, повідомили в організації “Відкриті клітини”.

В Україні оновили сигнали повітряної тривоги, зокрема у випадках хімічної та радіаційної небезпеки. Нові сигнали тривоги: сигнал хімічної небезпеки – звук церковних дзвонів, сигнал радіаційної небезпеки – це дзвін на сполох, сигнал евакуації з міста звучить як гудок поїзда.

За даними Служби безпеки України, з 20 ракетних ударів, що завдають по Україні, тільки один припадає на військовий об’єкт, решта – потрапляють у цивільну інфраструктуру.

За останні тижні на Херсонщині російські загарбники посилили масштаб фільтраційних заходів, кількість викрадених людей окупантами зростає.

Огляд подій в Україні за 15-21 серпня іншими мовами:

🇬🇧https://tdcenter.org/2022/08/22/english-39/

🇪🇸https://tdcenter.org/2022/08/22/spanish-35/

🇩🇪https://tdcenter.org/2022/08/22/german-31/

🇮🇹https://tdcenter.org/2022/08/22/italian-32/

🇫🇷https://tdcenter.org/2022/08/22/french-32/

🇸🇦https://tdcenter.org/2022/08/22/arabic-65/

🇹🇼https://tdcenter.org/2022/08/22/cht-10/

🇨🇳https://tdcenter.org/2022/08/22/chinese-71/

🇷🇺https://tdcenter.org/2022/08/22/russian-54/

Огляд подій в Україні за 8-14 серпня є ТУТ

Схожі публікації

Залишити коментар