Україна: яку можливо не знаєте та яку вже можете не побачити

від Стожари

З початком повномасштабної російсько-української війни, як і весь цивілізований світ, громадяни Чеської Республіки та влада цієї країни чи не першими відгукнулись на цю трагедію ХХІ століття та кинулись допомагати Україні: від постачання зброї до надання прихистку українським біженцям, про що вже добре та у деталях – відомо.

При цьому, чи не кожна інституція цієї країни, намагається внести свій посильний вклад та стати на світлий бік у цій бійні за право на існування українського народу, за незалежність, за демократію, за свободу та інші цінності які притаманні вільній Європі. Так, по багатьох містах та містечках, включаючи й Прагу, на урядових будовах та по балконах й у вікнах громадян – можна побачити українські прапори та іншу державну атрибутику України. Така солідарність з народами, які потерпають від війни, характерна для Чеської Республіки ще з часів югославських воєн та етнічних конфліктів, які мали місце в 1991 – 2001 роки.

Міська бібліотека чеського міста Млада Болеслав та її працівники, чи не від разу від початку повномасштабної російсько-української війни – почали готувати та організували виставку фотографій на тему: «Україна: яку можливо не знаєте та яку вже можете не побачити», яка проходила в стінах бібліотеки з 2 по 31 травня цього року. Такий формат виставки у маленькому чеському місті з населенням менше 45 тисяч жителів мав на меті не тільки познайомити чеських громадян з Україною та її містами але й привернути їх увагу до війни, яку розв’язав агресор – Росія, з акцентом на те варварство та злочини, після яких ціла європейська країна та її міста вже навряд-чи можна буде побачити у первинному, довоєнному вигляді.

Крім загальновідомої інформації про Україну та про окремі її міста, як-то: Київ, Дніпро, Донецьк, Луганськ, Львів, Маріуполь, Миколаїв, Одеса, Суми, Чернігів, Харків, Херсон та інші, організатори виставки підготували й українські книжки, які були видані в Чеській Республіці, чеською мовою.

Натомість, ще у лютому 2015 року, саме в цю бібліотеку було передано партію від Закарпатської обласної універсальної бібліотеки ім. Ф. Потушняка, в рамках обміну літературою між Чехією та Україною, яку ініціювали та організували активні громадяни України, які тимчасово проживають в Чеській Республіці. Про це інформували ряд чеських та українських Інтернет-видань.

Саме з перших – 54 переданих книжок, переважно українських авторів, з історії Закарпаття, включаючи дитячу літературу й було сформовано фонд української літератури, нарівні з великою пропозицією книжок: на англійській, німецькій, французькій та інших мовах, які вже знайшли свого чеського читача. В свою чергу, ініціатори ідеї – ГО «Наш Рід», із Закарпаття, спільно з IASEED, Prague, в рамках обміну книжками – доставили чеську літературу в ЗОУНБ, яка вже знайомить читачів краю з художньо-літературними надбаннями Чеської Республіки.

Зносини між бібліотеками було продовжено з підписанням Меморандуму про співпрацю, який було підписано 15 травня 2015 року в рамках 21-ї Міжнародної виставки та літературного фестивалю «Світ книги Прага», яка відбулась 14-17 травня 2015 року, про що інформували кілька видань. Шкода, правда, що активність взаємин між цими публічними закладами дещо згасла, що унеможливило більш активно співпрацювати, в тому числі й по інформуванню чеських партнерів про реальний стан російської агресії в Україні, що й бачимо, в тому числі й на прикладі виставки фотографій, яка могла бути більш насиченою та інформативно кориснішою для чеських громадян…

Підготував Ю.Ключівський, керівник IASEED

Прага – Млада Болеслав, травень 2022

* Точка зору автора може не збігатися з позицією редакції

Схожі публікації

Залишити коментар