Щотижневий дайджест подій пов’язаних з Україною

від Стожари

До вашої уваги огляд подій пов’язаних з Україною (з 8 по 14 серпня) від експертів Центру трансатлантичного діалогу.

Міжнародна підтримка

08.08.
Турецька компанія Baykar, виробник ударних безпілотних апаратів Bayraktar, вже зареєструвалася в Україні та придбала земельну ділянку для будівництва. Планується, що Baykar вироблятиме в Україні не лише ударні безпілотники Bayraktar TB2 та Bayraktar Akıncı, але й реактивні надзвукові Bayraktar Kizilelma.
США виділили Україні $1 млрд воєнної допомоги. Новий пакет включає в себе додаткові боєприпаси для РСЗВ HIMARS, боєприпаси для ЗРК NASAMS, 1000 Javelin та сотні протитанкових систем AT4. Усього за адміністрації Джо Байдена США виділили Україні близько 9,8 млрд доларів військової допомоги.
Німеччина не запустить Північний потік-2, навіть якщо ситуація з газом буде складною. Про це повідомив федеральний канцлер Олаф Шольц. Німеччина вважає запроваджені проти РФ санкції правильними і не збирається від них відмовлятися.

09.08.
У Фінляндії закликали не надавати туристичні візи росіянам на європейському рівні. “Неправильно, що в той час, коли Росія веде агресивну та жорстоку війну в Європі, росіяни можуть жити нормальним життям, подорожувати Європою, бути туристами. Це – неправильно”, – заявила прем’єр країни Санна Марін. Припинити туризм із Росією закликала і прем’єр Естонії Кая Каллас: “Припинити видавати туристичні візи росіянам. Відвідування Європи – це привілей, а не право людину”. Повну заборону на видачу шенгенських віз росіянам підтримав міністр закордонних справ Чехії.

ЗСУ отримали 50 нових турецьких бронетранспортерів Kirpi — у майбутньому очікується постачання ще 150 одиниць. Бронетранспортери Kirpi оснащені вищим рівнем захисту у категорії протимінно-стійких автомобілів.
В Україну прибула перша партія гуманітарного вугілля із Австралії. Перші 39 вагонів вугілля – вже на українській ТЕС. Загалом Австралія передасть 79 тисяч тонн вугілля, повідомили в Міністерстві енергетики України.
США надасть Україні $89 млн на розмінування. Кошти підуть на обладнання та навчання саперів. Завдяки цій допомозі, Україна протягом року зможе екіпірувати та навчити 100 груп з розмінування. Цей проект є наймасштабнішою програмою США з розмінування України. Нагадаємо, на розмінування українських територій піде приблизно 10 років.

10.08.
Україна отримає $4,5 млрд від Світового банку. Про підписання угоди щодо отримання гранту повідомляє Мінфін України. Ці кошти витратять на виплату пенсій та окремі програми соцдопомоги.
Німеччина передала Україні ще чотири зенітні установки Gepard. Також німці передали 13 броньованих автомобілів – три евакуаційні машини та десять HMMWV («Хамві»). Про це йдеться на сайті уряду Німеччини.

“Результат війни, розпочатої Росією проти України, вирішуватиметься на полі бою, а не за столом переговорів”, – про це заявив президент Литви Ґітанас Науседа.

11.08.
Швейцарія надасть Україні 100 тонн «гуманітарки». Допомога включатиме медичне та протипожежне обладнання, повідомив у Twitter президент Швейцарії. За його словами, з березня зі Швеції до України доставлено 5300 тонн гуманітарної допомоги.
Британія передасть Україні ще більше РСЗВ. Міністр оборони Великобританії Бен Воллес підтвердив, що Лондон передасть Україні три додаткові реактивні системи залпового вогню на додаток до трьох наявних у Києва, а також “значну” кількість ракет до них.
Сейм Латвії визнав Росію спонсором тероризму. Парламент визнав насильство Росії щодо мирного населення України та інших країн – тероризмом, а саму Росію – країною-спонсором тероризму.
Також цього тижня Сенат США ухвалив резолюцію, яка закликає Держдепартамент оголосити Росію спонсором тероризму.
Також депутати сейму Латвії закликали країни ЄС негайно призупинити видачу віз громадянам РФ та Білорусії.
Тим часом, Естонія вирішила з 18 серпня припинити впускати багатьох росіян до країни з виданими нею шенгенськими візами.
Ще близько €1,5 млрд військової допомоги надійдуть в Україну від північноєвропейських союзників. Таке рішення ухвалили країни-учасники конференції союзників у Копенгагені.
Було погоджено й надалі продовжувати фінансування військової допомоги Україні, зокрема у сферах навчання українських військових та збільшення виробництва артилерії та боєприпасів.
Уряд Данії готує 110 мільйонів євро військової допомоги для України. Гроші підуть на зброю, оснащення та тренування військових. “Нинішня війна – не лише про території та кордони, це війна переконань: між демократією та тиранією, за ті цінності, на яких ґрунтується Європа, вільний світ”, – заявила прем’єр країни Метт Фредеріксен.

12.08.
В Україну прибула нова партія РСЗВ M270 – їх передала Велика Британія. Про це повідомив український міністр оборони Олексій Рєзніков, проте не уточнив, точну кількість систем.
До Британії відправлено військових з Нідерландів та Норвегії – вони навчатимуть українських військових. “Чим більше добре підготовлених бійців, тим ближче наша перемога”, – наголосив міністр оборони України Олексій Рєзніков. На сьогодні свою участь у британській ініціативі з навчання українських військових підтвердили Данія, Канада, Швеція, Сполучене Королівство та Нова Зеландія.

13.08.
Словаччина передала Україні перші чотири самохідні артилерійські установки Zuzana – вони вже на озброєнні ЗСУ, повідомив міністр оборони країни Ярослав Надь.
«Врятуйте «Азов» та «росія – терорист»: у Парижі продовжуються маніфестації на підтримку України – у суботу, 13 серпня, відбулася хода та мітинг. Учасники вимагали визнати РФ державою-терористом та врятувати азовців, а також закликали французькі компанії, які досі не залишили російський ринок, залишити його.

14.08.
ЄС та 42 країни звернулися до Росії з негайною вимогою вивести війська із Запорізької АЕС та всієї території України.

Військові позиції

14.08.
Російська армія зосереджується на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей та утриманні тимчасово окупованих районів Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської області. Російські окупанти зробили низку спроб розвідки боєм на кількох напрямках, проте зазнали невдачу. Водночас запеклі бої продовжуються на сході України. Війська РФ вдаються до тактики випаленої землі та обстрілюють цивільну інфраструктуру з важкого озброєння.
Українські Збройні сили відбили атаки росіян на Харківському, Слов’янському, Краматорському напрямку, у напрямках Павлівки та Новосілки (Донецька область).
Наступальними діями росіяни намагаються прорвати оборону українських військ у напрямках Олександрополя, Красногорівки, Авдіївки, Мар’їнки та Пісків (Донецька область), продовжуються жорсткі бої.
Також росіяни безрезультатно спробували просунутися в районах населених пунктів Лозове та Широке на Херсонщині, відступивши із втратами.


За тиждень, 08.08 – 14.08:
Втрати російської армії за тиждень – 1210;
Танків – 5;
Бойових броньованих машин-56;
Артилерійських систем/РСЗВ – 20/0;
Засоби ППО – 4;
Літаків/вертольотів – 10/2;
БПЛА – 30;
Кораблі/катери – 0;
Автомобільна техніка та цистерни з паливом – 46;
Спеціальна техніка – 5%

На тимчасово окупованих територіях сили опору продовжують знищувати склади та командні пункти: 08.08.2022 р. вибухи пролунали одразу у кількох окупованих населених пунктах Херсонської області.

09.08.
Потужний вибух стався на військовому аеродромі у Новофедорівці (АР Крим). Щонайменше п’ять винищувачів-бомбардувальників Су-24 FENCER і три багатоцільові літаки Су-30 FLANKER H майже напевно, були знищені або серйозно пошкоджені. Британська розвідка заявляє, що “великі грибоподібні клуби диму, які видно на відео очевидців, майже напевно виникли внаслідок детонації чотирьох відкритих складів боєприпасів”. Втрати збройних сил Росії після вибухів у Криму можуть стати найбільшою втратою військової авіації Москви за один день із часів Другої світової.
Повітряні Сили завдали 7 ударів по опорних пунктах військ РФ у Херсонській та Миколаївській областях – знищено боєприпаси у Новоолексіївці та командно-спостережний пункт у районі села Максима Горького.

10.08.
Вибухи пролунали у селищі Веселе (Херсонська область), Мелітополі, Бердянську.

11.08.
ЗСУ на Херсонщині знищили три командні пункти та склад боєприпасів військ РФ. Ще один опорний пункт уразила штурмова авіація. Підтверджені втрати російських військ становлять 41 військовий, три гаубиці, сім одиниць техніки.

12.08.
Пролунали вибухи у Макіївці (Донецька область). У Старобільську Луганської області під час підриву автомобіля постраждав колабораціоніст. Декілька вибухів пролунали на окупованій території Херсонської області: у Новотроїцькому, Нижніх Сірогозах, Великій Благовіщенці, Чаплинці.

13.08.
Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ завдали чергового удару по автомобільному мосту греблі в Новій Каховці. Тепер його не можна використовувати за призначенням.
Після ураження ЗСУ Антонівського та Каховського мостів, військові РФ втратили можливість переправляти свою важку техніку на правий берег Дніпра у Херсон. ЗСУ тримають під вогневим контролем усі логістичні шляхи військ РФ у Херсонській області.

14.08.
Збройні сили України знищили два склади російських військових у Музиківці та Новій Каховці. Втрати росіян становлять 15 військових, один танк Т-72 та чотири одиниці броньованої автомобільної техніки.
Обстріли за тиждень

08.08.
Російські окупанти намагаються відновити свої втрачені позиції і нещадно обстрілюють вже деокуповані села, а вранці завдали удару по околицях Миколаєва.
Окупанти вранці обстріляли Харків, було вбито двох людей.
З території Росії тривають обстріли прикордоння Сумської та Чернігівської областей: у неділю постраждали 6 територіальних громад. Для удару по військових об’єктах на Вінниччині російські окупанти застосували гіперзвукові ракети повітряного базування Х-47М “Кинжал”.
За день російські військові випустили понад 130 снарядів територією Сумської області, внаслідок артилерійського обстрілу в селі Катеринівка загинула жінка. Внаслідок російських обстрілів Харкова було пошкоджено ТЕЦ-3, яка забезпечує теплом близько третини міста.

09.08.
Росіяни обстріляли Нікополь із реактивної системи залпового вогню. Росія випустила вночі 120 реактивних снарядів по Нікополю – працівника одного з підприємств госпіталізовано.
Вночі 9 серпня російські окупанти знову обстріляли Харків, внаслідок чого пошкоджено електроопору та трамвайні рейки.

10.08.
Російські війська обстріляли Мирівську громаду Дніпропетровської області з реактивних систем залпового вогню, чоловік і жінка дістали поранення. У ніч проти 10 серпня російські загарбники обстріляли Дніпропетровську область. Російські окупанти випустили по Нікопольському району 80 реактивних снарядів – у внаслідок чого 13 людей загинули та 11 отримали поранення.
Росіяни обстріляли Старий Салтів Харківщини – двоє загиблих.
Росіяни обстріляли місто Бахмут з РСЗВ, внаслідок чого 6 людей загинули і 3 поранені. За попередніми даними, пошкоджено 12 будинків.
Окупанти вночі обстріляли з РСЗВ “Смерч” Миколаїв, внаслідок чого було пошкоджено 8 приватних будинків, поранення отримали 3 особи, в т.ч. 13-річна дівчинка.

11.08.
Сумщина: росіяни за день випустили близько 200 мін та снарядів по громадах. Окупанти вчетверте обстріляли ЗАЕС в Енергодарі, пошкоджено насосну станцію поблизу першого енергоблоку. На місці спалахнула пожежа поруч із джерелами випромінювання, пошкоджено декілька радіаційних датчиків.
На світанку 11 серпня росіяни вкотре обстріляли місто Харків.

12.08.
Росіяни завдали масованого ракетного удару по Запоріжжю, знищили інфраструктуру. Повідомляється про одного загиблого та двох поранених цивільних.
Обстріл Сумської області: ворог знищив поле пшениці та пошкодив будинки.
Лише за добу російські загарбники вбили 7 мирних жителів Донецької області, ще 14 людей отримали поранення.
Ворог вдарив ракетами з Білгорода по Харкову, є руйнування. Обстріляли три райони, у тому числі житлові будинки.
Окупанти обстріляли Харківську область з “Ураганів”: є загиблі та поранені.

13.08.
Вночі росіяни били з “Градів” Нікополь, випустивши по житлових кварталах 30 реактивних снарядів, попередньо, ніхто не постраждав.
За добу росіяни вбили 5 мешканців Донбасу та поранили 35.
Росіяни обстріляли Харків та область: троє поранених, дитина у тяжкому стані. Пошкоджено комунікації, критична інфраструктура; навчальні заклади.
Російські війська в суботу ввечері завдали ракетного удару по Миколаєву, відомо про одного пораненого.

14.08.
Обстріл Харківської області: ракета впала поряд із багатоквартирним будинком, пошкоджено 15 автомобілів.
Російські окупанти обстріляли місто Енергодар Запорізької області поблизу ЗАЕС, є постраждалі серед мирного населення.

Гуманітарна криза

08.08.
Через повномасштабну війну інтегральний показник Індексу інвестиційної привабливості України у першій половині 2022 року впав на пів пункту та склав 2,17 балів із 5 можливих. Це значення найнижче з 2013 року.
Мер Мелітополя Іван Федоров заявив, що росіяни завезли до міста близько 700 чоловік масовки, оскільки не змогли зібрати людей серед місцевого населення, для “картинки” для росЗМІ.
На Херсонщині СБУ викрило колаборантів, які зривали посівну, допомагали ворогові облаштовувати позиції і “створювали позитивний імідж” окупаційної влади.
За даними Енергоатому, росіяни шантажують увесь світ, заявляючи про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати.

09.08.
Державний департамент США схвалив надання 89 млн доларів на підтримку розмінування українських територій. За оцінками США, 160 тис. квадратних кілометрів території України – тобто приблизно чверть країни – “можуть бути забруднені протипіхотними мінами і боєприпасами, що не розірвалися”.

10.08.
Служба безпеки України зібрала повну доказову базу на російського окупанта Антона Струєва, який віддавав накази про розстріл мирних жителів під час окупації Київщини у березні. У розпорядженні СБУ – перехоплена телефонна розмова, під час якої “Беркут” (позивний Струєва – ред.) віддає цей злочинний наказ підлеглому: “Валіть там усіх, нахй! Є цивільні – нахй у розхід, сука, всіх! “.

11.08.
Російські війська у четвер 4 рази обстріляли Запорізьку АЕС та території поблизу атомного об’єкту. Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія може спровокувати найбільшу в історії аварію – і це, фактично, вважатиметься застосуванням ядерної зброї без ядерного удару.
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що глибоко стурбований ситуацією, що розвивається на ЗАЕС і навколо неї. Водночас Росія відкинула заклики ООН щодо створення демілітаризованої зони навколо АЕС.
Мешканці так званих ЛНР та ДНР скаржаться до російської прокуратури, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого російські солдати безжально грабують і руйнують їхні будинки. Автор одного листа скаржиться: “Вони [росіяни] ховаються за нашими спинами, вони прийшли нас захищати чи грабувати та вбивати? Повторюю, мої батьки жили 8 років, на території ДНР, такого звірства не бачили… і це захисники?”.
За інформацією розвідки, російські спецслужби створили фейковий сайт так званого Фонду Зеленського та підготували широку медійну кампанію щодо дискредитації президента України.

12.08.
У п’ятницю до порту “Південний” прибуло на завантаження судно BRAVE COMMANDER під прапором Ліберії, згодом воно відправиться до Ефіопії з 23 тис. зерна.
З початку повномасштабної війни в Україні 3182 дитини залишилися без батьківської опіки. За даними Офісу генерального прокурора, станом на 12 серпня, понад 1067 дітей постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення РФ до України: 361 дитина загинула, а понад 706 отримали поранення.
Російські окупанти вкрали у компанії HarvEast Ріната Ахметова близько 200 тис. тонн врожаю на території сходу України, тимчасово окупованій агресором. Компанія HarvEast до повномасштабної війни входила до десятки найбільших землевласників в Україні.
Російські ЗМІ повідомляють, що донецькі бойовики 15 серпня почнуть розглядати “кримінальну справу” п’яти полонених іноземців. За інформацією ЗМІ, звинувачено: громадянина Швеції Матіаса Густавссона, хорвата Векослава Пребіга, а також британців Джона Хардінга, Ендрю Хілла та Ділана. Українська влада закликає світових лідерів та міжнародні організації не допустити незаконного судилища над українськими захисниками у Маріуполі.
Як повідомляє радник мера Маріуполя П. Андрющенко, окупанти готують судилище над захисниками міста на 24 серпня, у День незалежності України, і швидко перетворюють камерну філармонію на в’язницю. “Окрім кліток добудовують спеціальний бункер/гараж для прийому автозаків, які перевозитимуть наших полонених Героїв. Цієї споруди не було до війни, її будують виключно задля однієї мети – “трибунал”.

13.08.
Росіяни розмістили військову базу на території лікарні у центрі тимчасово окупованого Мелітополя.
Судно, яке першим з 24 лютого зайшло до українських портів для завантаження агропродукцією, вранці залишило порт “Чорноморськ”.

Огляд подій в Україні за 8-14 серпня іншими мовами:

🇬🇧https://tdcenter.org/2022/08/15/english-37/

🇪🇸https://tdcenter.org/2022/08/15/spanish-33/

🇩🇪https://tdcenter.org/2022/08/15/german-30/

🇮🇹https://tdcenter.org/2022/08/15/italian-31/

🇫🇷https://tdcenter.org/2022/08/15/french-31/

🇸🇦https://tdcenter.org/2022/08/15/arabic-63/

🇹🇼https://tdcenter.org/2022/08/15/cht-9/

🇨🇳https://tdcenter.org/2022/08/15/chinese-70/

🇷🇺https://tdcenter.org/2022/08/15/russian-53/

Схожі публікації

Залишити коментар