На знак подяки воїнам, в Україні випустили монети «Ой у лузі червона калина»

від svit_admus

У Національному банку України, 18 липня 2022 року, відбулася презентація пам’ятних монет «Ой у лузі червона калина».

Пам’ятні монети “Ой, у лузі червона калина” номіналом 5 грн (нейзильбер) та 10 грн (срібло) введені в обіг з 18 липня.

Монети присвячені українській пісні, яка після повномасштабного нападу російських військ на Україну зазвучала з новою силою та стала сучасним символом протистояння російськ. На них зображено українських воїнів різних епох, які піднімають кущ калини у формі карти України.

«Образи на монеті пов’язані не тільки з піснею, а й з українськими військовими. І це найкращим чином символізує те важливе значення, яке вони відіграють в нашій державі. Тому на знак глибокої подяки до наших захисників і захисниць, за їхню боротьбу за незалежність нашої України ми випускаємо в обіг цю монету», — сказав під час презентації монет голова Національного банку України Олексій Шабан.

Монети “Ой у лузі червона калина” входять до нової серії НБУ “Безсмертна моє Україна”. Їхній дизайн розробив київський художник Дмитро Кривоніс.

На аверсі монет у центрі розміщено стилізовану композицію, на якій захисники різних поколінь: козак, січовий стрілок та сучасний воїн Збройних Сил України піднімають калину – символ України. На реверсі монет у центрі зображена гілка з листком та ягодами калини.

Загалом випущено 175 тис. 5-гривнених монет із нейзильберу. Додатково – 75 тис. штук у сувенірній упаковці. Тираж 10-гривневих срібних монет є значно меншим, він становить 5 тис. штук.

Схожі публікації

Залишити коментар