У Франції пройде виставка ляльок-мотанок, евакуйованих з Миколаєва з-під російських бомбардувань

від Стожари

Цього тижня в рамках Страсбурзького Саміту відкриється виставка унікальної колекції ляльок-мотанок «Українські ляльки мандрують світом», евакуйованих з Миколаєва з-під російських бомбардувань.

Про це Порталу української діаспори “Стожари” повідомила відома майстриня з виготовлення традиційної народної ляльки-мотанки, викладачка в українській школі «Еллісів» в Осло Ніна Хаген.

Майстриня повідомила, що ця виставка подорожувала містами України до лютого 2022 і пройшла у кількох українських містах, таких як Черкаси, Київ, Чернівці та Ужгород. 24 лютого ляльки знаходились в місті Миколаєві, мистецька подорож була перервана злочинним вторгненням московитів на суверенну українську територію.

Саме 1 березня 2022 року, у Миколаєві мала відкритись міжнародна виставка «Українські ляльки мандрують світом», що є результатом міжнародного проєкту «Ляльки в костюмах країн Європи».

Виставкова зала ММПКіМ (вулиця Нікольська, 54, Миколаїв) знаходиться за двісті метрів від Миколаївської ОДа, яке ви бачите на світлині.

Унікальні ляльки врятувала родина Валентина Васильева. Чоловік пані Валентини ризикував своїм життям, поїхав спеціально до Миколаєва 300 км і під обстрілами в страху вивозив коробки з ляльками. Потім все надіслали з Миколаєва до м. Бремена, Німеччина, до народної майстрині Тетяни Золочевської “Tato Zolo”, яка є організатором виставки; згодом – поштою до французького Ельзасу.

Тетяна Золочевська – покровителька, надає виставці фінансову допомогу з особистих коштів, сприяє розвитку лялькарства. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України – Національна спілка майстрів народного мистецтва України.

Над виставкою працювали страсбурзька асоціація PromoUkraïna разом з кураторкою виставки – майстринею з виготовлення традиційної народної ляльки-мотанки Іванкою Піняк, а також Aline Martin та її спільнотою A livre ouvert / ein offenes Buch.

Ніна Хаген щиро дякує всім за неоціненний внесок у збереження української народної творчості!

“Після закінчення цього військового жаху, дуже сподіваюся, що виставка в Миколаєві відбудеться і буде знаковою повоєнною культурною подією”, – говорить майстриня.

Схожі публікації

Залишити коментар