У Будапешті українці та угорці вийшли на акцію солідарності з Україною

від Стожари

У Будапешті відбулася акція солідарності з Україною, в якій взяли участь як звичайні угорські дівчата, які допомагали з плакатами, так і угорські культурні і політичні діячі.

Про це Порталу української діаспори “Стожари” повідомила голова Української асоціації «Єдність» Вікторія Петровська.

За словами угорських учасників мітингу, «спираючись на досвід подій 1956 року ми знали і відчували, що означає, коли Кремль втручається у внутрішні справи вільної країни, нав’язуючи свою волю демократичній країні. Україна тепер, у 2022 році, проходить через подібне ще з більшою кров’ю, із ще більшою кількістю невинних жертв. Настав наш час показати світу, довести собі, що в Будапешті є багато тих, хто однозначно засуджує російську агресію, жорстокість та вбивство мирного населення, виступити за суверенітет і територіальну цілісність України.»

Всього, за повідомленням організаторів та угорської поліції, участь у акції в Будапешті взяли близько тисячі учасників.

Демонстрація солідарності з Україною була організована на противагу проросійському мітингу солідарності з росією, який в цей самий час організували проросійські сили на площі Свободи у Будапешті біля монументу слави радянським героям-визволителям. Його учасники звинувачували США за розпалювання війни в Україні, та наголошували на “надмірних санкціях” проти Росії, які призводять до продовольчої та енергетичної кризи у світі.

“Наша мирна хода пройшла від площі Деак (Deák tér) до площі Мучеників (Vértanúk tere), зупиняючись у кількох місцях. Під час ходи перед базилікою Святого Іштвана її учасники розгорнули велетенський прапор України, а на одному перехресть на максимально близькій відстані до проросійського мітингу гучно заспівали гімн України”, – повідомляють організатори.

На сцені на площі Мучеників перед учасниками мітингу серед інших виступили пастор євангельської церкви та голова Благодійної асоціації “Захист” Габор Івані (dr. Iványi Gábor) та голова Товариства української культури в Угорщині, заступник голови Світового Конгресу Українців Ярослава Хортяні. Свою підтримку на українській акції висловила і відома угорська акторка Кріста Салаї (Szalai Kriszta).

Наприкінці мітингу учасниці акції поклали на землю ляльки, які символізували вбитих та поранених українських дітей та написали на землі назви зруйнованих окупацією українських міст.

Організатори висловлюють вдячність за допомогу в організації угорцям д-ру Ференцу Донату та його дружині Марті, а також Ребецці Давід та Андреї Корокнаі.

“Щиро дякуємо Ярославі Хортяні за натхненну промову та незмінну участь у спільно організованих мітингах.
Дякуємо нашій співачці Марині Назарян за пісню «Ой у лузі червона калина». Дякуємо співорганізаторам – Товариству української культури в Угорщині, Українському національному товариству, за допомогу – самоврядуванню українців ХXII-го району Будапешта та всім українським і угорським друзям, волонтерам, хто в тій чи іншій мірі за покликом серця долучилися до організації акції!”, – зазначаю організатори.


Світлини від Вікторії Гейгер можна переглянути тут:

Схожі публікації

Залишити коментар