Люди під обстрілами рятували картини Марії Примаченко

від Стожари

Під час наступу російських військ у смт Іванків Київської області згорів історико-краєзнавчий музей, де серед великої кількості експонатів та тематичних експозицій гордістю та окрасою були роботи видатної української художниці Марії Примаченко.

Та жителям Іванкова, під обстрілами окупантів все ж вдалось врятувати деякі роботи Марії Примаченко.

Неподалік історико-краєзнавчого музею жив його охоронець, який побачив пожежу, коли вийшов із дружиною з бомбосховища. Чоловік розбив вікна будівлі й під обстрілами почав виносити полотна з полум’я разом зі своєю сім’єю.

Пані Надія, начальниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Іванківської селищної громади, поділилася, що картини Примаченко були врятовані й наразі знаходяться в безпечному місці. «Я думаю, що ті, хто знищив наш музей, понесуть покарання перед усім світом, перед Господом Богом. Нашу історію хотіли знищити, знищити історію нашого краю», – сказала пані Надія.

Довідково: Марія Примаченко народилася і прожила все життя в селі Болотня на Київщині, у родині теслі Оксентія Григоровича (майстрував дворові огорожі у вигляді стилізованих головкатих зображень) та визнаної майстрині-вишивальниці Параски Василівни (свої сорочки Марія вишивала власноруч). 

Джерела її натхнення в настінних хатніх розписах, в орнаментальному та пісенному багатстві з колисковою матері. Творчість Примаченко ввібрала розмаїту школу народного мистецтва, багатовікову культуру народу: від медяників у вигляді фантастичних звірів, весільних виробів з тіста, якими славилася вона в селі, і старовинних тканин, килимів, вишивок, вибійок.

Схожі публікації

Залишити коментар