У Чехії відновили всі пам’ятники воякам УГА

від svit_admus

У Чехії відновили всі пам’ятники воякам Української Галицької Армії.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс у Фейсбук.

“За минулих чотири роки ми відновили усі пам’ятники воякам Української Галицької Армії на території Чехії, більшість з яких, попри те, що мають величезну художню цінність і ще більше історичне значення для нас, були в дуже поганому стані й перебували під загрозою зникнення. Зокрема, йдеться про Український меморіал в м. Ліберець за проєктом Василя Касіяна, пам’ятник роботи Оксани Лятуринської у м. Пардубіце, пам’ятник у м. Йозефов за проєктом Роберта Лісовського, пам’ятник у м. Пршібрам роботи Михайла Бринського, Меморіал у м. Брно (вірогідно роботи М.Бринського)”, – йдеться у дописі.

Посол додав, що досі залишався не відновленим лише один меморіал – унікальний пам’ятник також роботи Михайла Бринського біля с. Лада в Под’єштєді. Відкритий він був 100 років тому – у 1921 році, на місці поховання вояків УГА, що померли в недалекому таборі для інтернованих. Памятник, який є на балансі місцевої влади та Міністерства оборони Чехії, хоча й не перебував під загрозою зникнення, проте уже потребував серйозного чищення та відповідної обробки.

Перебийніс повідомив, що наприкінці минулого року група ентузіастів-волонтерів професійно взялася за цю благородну справу після того, як Посольство отримало на здійснення робіт необхідні дозволи.

Разом з тим, посол України в Чехії Євген Перебийніс подякував усім, хто долучився до відновлення пам’ятника – фінансово, морально, інформаційно та фізично.

Схожі публікації

Залишити коментар