За запитом Росії в Італії затримали українського режисера Євгена Лавренчука

від svit_admus

Український театральний режисер Євген Лавренчук жив і працював в Росії до 2014 року, а після початку російської агресії проти України та на знак незгоди з агресією путінського режиму повернувся на батьківщину.

У понеділок, 3 січня, стало відомо, що 17 грудня в Італії був затриманий колишній головний режисер Одеської опери Євген Лавренчук. Його затримали за запитом Росії, правоохоронні органи якої стверджують, що українець скоїв фінансовий злочин на території РФ 8 років тому і вимагають його екстрадиції. Зокрема, його звинувачують у фінансових порушення, однак точна причина його затримання поки невідома, а деталі справи не розголошуються.

Мати затриманого в Італії українського режисера Євгена Лавренчука Ірина Лавренчук сподівається, що її сина не екстрадують в Росію.

Ірина Лавренчук, яка проживає у Львові, каже, що спілкувалась із сином востаннє 15 грудня. За її словами, син повертався з Тель- Авіва до Львова через італійське місто Неаполь.

«Він в Італію спеціально не поїхав, летів з Тель-Авіва до Львова з пересадкою в Неаполі. Я знаю, що син має підтримку українського консульства, має італійського адвоката. Як нам розповів консул, Євген ‒ у бойовому настрої. Я не могла уявити такої ситуації, яка сталась із сином», ‒ каже Ірина Лавренчук.

Ірина Лавренчук розповіла, що її син навчався у Москві на курсі відомого режисера, родом зі Львова, Романа Віктюка. Після студій він у Москві створив Польський театр і працював у ньому.

«У 2014 році, коли розпочалася війна в Україні, син повернувся в Україну на знак незгоди з агресією путінського режиму», ‒ говорить Ірина Лавренчук.

Як повідомив речник МЗС Олег Ніколенко, українські консули та адвокат взаємодіють з італійськими правоохоронцями, щоб з’ясувати причини затримання Євгена Лавренчука та захисту його інтересів.

«Суд міста Неаполь обрав українцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на період розгляду російського екстрадиційного запиту. Нині консули та адвокат взаємодіють із італійськими правоохоронцями задля з‘ясування усіх причин затримання Євгена Лавренчука та захисту його законних інтересів», — розповів Ніколенко.

Він повідомив, що 31 грудня режисера відвідав консул. Умови його тримання під вартою прийнятні, стан здоров‘я задовільний.

«Консули підтримують зв’язок із адміністрацією пенітенціарного закладу та рідними і тримають справу на особливому контролі», — зазначив представник МЗС України.

Колишня заступниця міністра культури та інформаційної політики Ірина Подоляк зазначила, що адвокат режисера рекомендує зібрати листи підтримки від упливових в Україні осіб та організацій, щоб долучити їх до справи про екстрадицію. Листи можна надсилати матері Євгена Лавренчука Ірині Лавренчук на скриньку [email protected].

«Все, що пов’язано з Російською федерацією, не викликає ніякої довіри. Тому, треба Євгена підтримати, як громадянина України, режисера, митця. Треба, щоб його повернули сюди, тому що є загроза, що його можуть повернути до Росії», — написала Подоляк у Facebook.

За її словами, раніше інформацію про затримання режисера не поширювали, тому що його рідні переживали, що це може активізувати Росію.

39-річний Євген Лавренчук народився у Львові, після того, як його вигнали з 10-го класу школи імені Марії Магдалени, здобув театральну освіту в Росії, пізніше вчився у Польщі. Євген Лавренчук – колишній головний режисер Одеського оперного театру, ректор «Першої української школи театру і кіно», співзасновник «Школи акторської майстерності та режисури». У Росії він заснував «Польський театр в Москві», але у 2014 році, після початку російської агресії проти України, він повернувся в Україну. Євген Лавренчук дебютував як режисер у 16 років. Він робить постановки та викладає в Україні, Польщі, Німеччині, Литві та Ізраїлі, у 2017 році претендував на посаду директора Львівського оперного театру, а згодом і на посаду керіівника театру імені Леся Курбаса. Також був постановником конкурсу Євробачення у 2017 році у Києві. Має державні нагороди Польщі та Ізраїлю, заслужений артист України.

Схожі публікації

Залишити коментар